Piše: C. R., Fundacija RŠ

Letošnji osrednji dogodek Fundacije Rudi Šeligo je posvečen obeležitvi 20. obletnice smrti Rudija Šeliga, ki bo 22. januarja.

Ob tej priložnosti bo založba Beletrina izdala knjižno delo Ohranjeni spomin, zbirko kratkih novel Rudija Šeliga. Izvrstno uvodno besedilo in izbor novel sta delo Aleksandra Zorna. Predstavitev knjige z gosti bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12 v Ljubljani), 22. januarja ob 18.00 uri.

Ob napovedanem izidu knjige so v založbi o njej zapisali:

“Ob dvajseti obletnici smrti Rudija Šeliga bo izšel izbor šestih njegovih novel, ki so nastale v širokem razponu avtorjevega ustvarjanja, med letoma 1966 in 1997, in so bile sprva objavljene v različnih revijah, kasneje zbirkah. Za zgodnejše novele so značilni podrobni opisi stvarnosti, težnja po čisti deskripciji in čim manjši prisotnosti človekovih projekcij, pri čemer fabula ostaja v drugem planu. Sčasoma Šeligova proza postane nekoliko podobnejša zgodbam, ki sežejo ven iz absoluta sedanjika. Osamljenost posameznika je vse otipljivejša, pri čemer liki skozi opus ostajajo pasivni, nezmožni identifikacije, v konfliktu z okolico, prepuščeni tavanju in resignaciji. Kljub drznim poskusom pisanja izven antropomorfnih okvirov, se avtor ves čas ukvarja s tragiko človeške izkušnje, z našimi hrepenenji in bolečinami. Magičnost in moč Šeligove poetike se skrivata v jeziku, s katerim vsako podrobnost daje na ogled in pred bralca prikliče reči, ki jih med svojo bivanjsko izkušnjo nemalokrat spregledamo ali pozabimo.”

Istega dne, 22. januarja, na dan obletnice smrti Rudija Šeliga, bo na sporedu tudi radijska igra priredbe njegovega gledališkega dela Čarovnica iz Zgornje Davče. Na Programu ARS bo predvajana ob 22.05, odtlej pa bo posnetek še mesec dni na voljo za poslušanje na spletu.

Radijska igra je bila premierno predvajana v letu 2018 v okviru cikla radijskih iger študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani pod mentorskim vodstvom profesorja Aleša Jana in asistenta Klemena Markovčiča.  Vabljeni k poslušanju!

V Fundaciji se zahvaljujejo založbi Beletrina, Mitji Čandru in Aleksandru Zornu, da so izraženo zamisel s svojim znanjem in odnosom do umetniškega opusa Rudija Šeliga znali tako dobro vsebinsko nadgraditi in ustrezno počastiti, kot tudi spoštovani Vilmi Štritof in uredništvu Programa ARS, da so radijsko igro Čarovnica iz Zgornje Davče uvrstili v program.