4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

(Fotogalerija) Visoška kronika v Lorencijevi režiji pred dvorcem na Visokem

Ob letošnji 100. obletnici izida romana Ivana Tavčarja Visoška kronika so včeraj ob 19. uri pred Tavčarjevim dvorcem na Visokem izvedli gledališko uprizoritev tega dela režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana. Gostovanje v okolju, v katerega je dogajanje postavljeno, je po besedah ustvarjalcev posebna čast in doživetje.

Zgodovinski roman Visoška kronika, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti, Tavčarja je prehitela smrt, za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – 30-letna vojna, preganjanje čarovnic – po veliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme, so o delu zapisali v ljubljanski Drami.

Lorencijeva režija Visoške kronike je od premiere januarja lani doživela že skoraj 50 ponovitev.

Predstavo na prostem si je včeraj ogledalo več kot 800 obiskovalcev. Kljub negotovim vremenskim razmeram v včerajšnjem popoldnevu je organizatorju KD dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko uspelo uspešno izpeljati dogodek. Igralci so z navdihnjeno igro (sam prostor je pri tem imel velik vpliv) navdušili obiskovalce, ki so z raznih koncev Slovenije prišli ogledati predstavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine