14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

(FOTO) Magični trenutki v oceanih svetlobe

Piše: Jana Chaloupková

Dnevi pred novim letom postajajo daljši. Kljub temu so v januarju še dovolj kratki, da jih kmalu po popoldnevu zagrne tema noči. To je pravi trenutek za obisk zimskih vrtov, osvetljenih s številnimi lučkami, ki jih obvladuje moderna tehnika.

Med najbolj romantične sodi grajski areal Pillnitz pri Dresdnu. Na gradu je saško plemstvo nekdaj prirejalo bogate zabave in pojedine. Njegova zunanjost je bila okrašena s freskami s tedaj  popularnimi kitajskimi motivi, ki so prikazovali izlete s kočijami, sprehode brhkih dam med paviljoni pod eksotični palmami ali čolnarjenje po jezeru. Po katastrofalnih poplavah reke Labe v letu 2002, ki so močno prizadele tudi dvorec, so ga nedavno spet skrbno obnovili. Njegovi vrtovi k sreči niso bili ogroženi. V decembru in januarju so vsak dan od pol petih popoldne odprti domačim in tujim obiskovalcem.

Občudujemo lahko dediščino saškega volilnega kneza Avgusta Močnega, ki je dvorec podaril svoji ljubezni, grofici Kozel. Na to danes spominja videomapping projekcija na stranski grajski fasadi. Notranji vrt je spremenjen v morje barv, kateremu dominira zlata krona, simbol vladarskega dostojanstva. Blizu kitajske barke sestavljene iz številnih lučk vodi aleja snežink k sedežu Božička in arkadi mavričnih kristalov. Vse to je priljubljeno mesto fotografiranja. Na ribniku je množica svetlečih ladij, osvetljeni pa so tudi grajski rastlinjaki s tropskimi rastlinami. Pillnitz je znamenit zaradi svoje v Nemčiji najstarejše kamelije, ki med februarjem in aprilom že več kot 250 let z živordečimi cvetovi privlači obiskovalce. Božična zgodba je predstavljena nasproti kitajskega paviljona s projekcijo na vodnjaku, katerega vodni curki se zibljejo v sunkih vetra. Pot k dvorcu stražijo na luninih krajcih sedeči angeli s metuljastimi krili ali pa plešejo med cvetjem na travnatem polju. Po vsem parku zvenijo božične in druge praznične pesmi. Pot vas vodi mimo govorečega drevesa. Ta pripoveduje svojo življenjsko zgodbo, na njem so ptiči, ki si za svoje potomstvo gradijo gnezda, kar nas opominja, da smo dolžni skrbno varovati naravo.

Osvetljene zimske vrtove najdemo tudi v drugih nemškim mestih: v Berlinu, Hamburgu, Stuttgartu, Karlsruhe, Hannovru in Leipzigu. V Avstriji obdajajo romantični grad Grafenegg, ki se odlikuje z alegorijami pravljičnih likov, gozdnih živali, gob, ki rastejo iz skrivnostne gozdne meglice, polne kresnic. Po paku se razlegajo slavni valčki po katerih plešejo figure večerne slavnosti. Vsega občudovanja je vreden vodomet grajskega ribnika, ki se preliva v nešteto mavričnih barv. Vse to bogastvo luči je na ogled še do srede januarja. Podobno iluminacijo lahko še nekoliko dlje občudujemo v parku gradu Laxenburg pri Dunaju. Če ste zamudili božične trge v glavnem mestu Avstrije, lahko slavnostno atmosfero novoletnih tržnic podoživite še tukaj na stojnicah s kuhanimi nealkoholnimi pijačami, namenjenimi otrokom in voznikom, hišicami iz lecta, sneženimi možici in različnimi spominki.

V teh dneh se velja ustaviti tudi v češki Pragi, kjer je v bližnjih Letňanich največji svetlobni park v vsej Evropi. Svetlobne kreacije so povzete po znanih pravljicah. Namenjene so otroški domišljiji, a bodo zabavale tudi starejše obiskovalce. Park je na ogled še vse do konca februarja. Naj vam novo leto prinese mir, veselje in zdravje ter naj se vam izpolnijo vse vaše želje!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine