13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Filo: Pred Kristusovim križem ni več delitve na leve in desne

V evangeličanskih cerkvah nocoj potekajo osrednja velikonočna bogoslužja. V Ljubljani ga je vodil evangeličanski škof Geza Filo, ki je med drugim izpostavil pomen Jezusove smrti in križa. “Pred Kristusovim križem ni več delitve na leve in desne, tam je le delitev glede na srce, ki sprejema božjo ljubezen ali je ne sprejema,” je dejal.

Filo je v svoji pridigi opozoril na današnjo izkušnjo sodobnega človeka, “ko se zdi, da je Bog odsoten, kakor da je še vedno na križu ali v grobu”. “V sodobni družbi prevladuje občutek, da iz tega križa ne bo sestopil in vstal iz groba in spregovoril človeku, kot da o njegovi eksistenci sploh ni več vredno govoriti, da je preprosto potrebno pozabiti na samo vprašanje o Bogu in ga izključiti iz človeške zavesti,” je dejal.

Takšno razmišljanje po njegovih besedah povzemajo znane besede “Bog je mrtev in mi smo ga umorili”. Ravno zaradi takšnega razmišljanja ima “človeška zgodovina in sedanjost toliko različnih krvnikov in žrtev”, je opozoril.

Zaradi prepričanja, da je Bog mrtev, po mnenju Fila prihaja do delitev na leve in desne, ki pa pred Kristusovim križem več niso pomembne. “Tam ni več možen kulturni boj, tam je le delitev glede na srce, ki v veri sprejema božjo zastonjsko usmiljeno ljubezen ali je ne sprejema,” je dejal.

“Ko bomo doživeli moč te drugačne govorice Boga, razodevanje Boga v ljubezni do človeka in bližino njegove milosti, takrat bo v našem življenju prostor za nov žarek velikonočnega jutra, ki namreč odpira tiste dimenzije, ki jih racionalno sicer ni mogoče razložiti, pa vendar ljudje po teh dimenzijah, ki gredo čez rob razumljivega, hrepenijo in jih potrebujejo,” je dejal. Dodal je, da bi bilo brez vere, ki seže čez mejo smrti, življenje siromašnejše in bolj prazno.

S svojim trpljenjem in žrtvijo na križu, ki se ju kristjani spominjajo danes, je Jezus po besedah Fila dokazal, da “hoče biti naša radost, mir in gotovost”. “Nismo prepuščeni sami sebi. Zlo nas ne more uničiti, ker je on močnejši od vsega zla. On nas je odrešil,” je dejal ter vsem želel veselo in blagoslovljeno veliko noč.

Kristjani namreč danes obeležujejo veliki petek, ko je bil po njihovem verovanju Jezus umrl na križu in se s tem odkupil za grehe človeštva. Veliki petek je del velikonočnega tridnevja, ki se konča z največjim in najpomembnejšim krščanskim praznikom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine