7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Filmski kritik Gorazd Trušnovec iz Radia Slovenija raztrgal “Preboj”: Luzerski partizani kot stanje duha v slovenski kulturosferi, filmsko upodobitev bi si bolj zaslužila junaška Teritorialna obramba

Slovenski publicist, filmski kritik in scenarist Gorazd Trušnovec je v svoji recenziji za tretji program Radia Slovenija, ARS, popolnoma raztrgal partizansko epopejo režiserja Dejana Baboška, ki je v teh dneh ob agresivni promociji, celo na ulicah v središču Ljubljane, kjer so mimoidoče strašili z v Nemce našemljenimi vojaki, doživel premiero v kinematografih. Njegovo recenzijo so povzeli tudi na spletni strani MMC, a jo skrili daleč na dno svoje strani, saj prikazuje realno stanje slovenske družbe; predominantna levičarska ideologija, ki vrši oblast nad Slovenci, ljudi v letu 2019 spet posiljuje z nepotrebnimi filmi o partizanskih porazih iz 2. svetovne vojne, ki so terjali tudi premnogo civilnih žrtev. Trušnovec med drugim brez dlake na jeziku pove, da je bila Dražgoška bitka fiasko in da bi si upodobitev bolj zaslužili dve drugi, veličastni zmagoviti zgodbi. Ena je tista o junaštvih Teritorialne obrambe, kljub Kučanovi razorožitvi, v Vojni za Slovenijo leta 1991.

Gorazd Trušnovec, recenzija filma Preboj za Radio Slovenija:
Preboj se ne bo vpisal med velike izdelke partizanskega filma. Ob prizanesljivem pristopu bi celovečerec označil za naiven, ljubiteljski poskus zgodovinske inscenacije, z resnejšimi merili pa bi dejal, da filmski umetnosti dela silo. V slovenski kinematografiji je partizanski film pomemben, samosvoj žanr. Nekatera izmed največjih del te filmske zvrsti so ustvarili avtorski velikani, kot so bili Štiglic, Klopčič in Duletič. Film Preboj, ki ga kot režiser in soscenarist podpisuje Dejan Babosek, omenjati v tem kontekstu je svetoskrunstvo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine