4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Festival v Cannesu pozval k osvoboditvi iranskega režiserja Mohammada Rasoulofa, ki ga je iranski režim zaprl zaradi dommevnega ogrožanja državne varnosti.

Organizatorji filmskega festivala v Cannesu so v četrtek pozvali k “takojšnji in brezpogojni osvoboditvi” iranskega režiserja Mohammada Rasoulofa. Ta je bil v tem tednu obsojen na leto dni zapora zaradi “ogrožanja državne varnosti”, poleg tega dve leti ne sme zapuščati države.

 

Iransko sodišče je Rasoulofu prepovedalo tudi kakršnekoli “družbene ali politične aktivnosti”, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vodstvo festivala je po pisanju AFP izrazilo “skrajno zaprepadenost” nad razsodbo, ter v izjavi zapisalo, da “ob soočanju s cenzuro iranskih oblasti” Rasoulof “še naprej prikazuje realnost njegove države”. “Mohammad Rasoulof je filmski ustvarjalec, je umetnik. Zato je sedaj prikrajšan za svobodo,” so dodali.

Režiser, ki je bil že leta 2010 obsojen na šest let zapora, ker je snemal brez potrebnih dovoljenj, je pred dvema letoma v Cannesu slavil v kategoriji Un Certain Regard s filmom A Man of Integrity, napeto dramo o moškem, ki ne želi privoliti v plačilo podkupnine, da bi se izkopal iz težav, in ki bije boj proti korupciji. Kot so tedaj zapisali v reviji Variety, je režiser v filmu znova raziskoval načine, kako avtoritarni režim utiša neodvisne glasove.

Leta 2011 pa je bil v Cannesu v kategoriji Un Certain Regard nagrajen za režijo za filma Goodbye. Film je snemal, ko je bil na prostosti proti plačilu varščine in je imel prepoved snemanja filma.

Režiserjeva francoska distributerka Michele Halberstadt je za AFP povedala, da je to, da je obtožen ogrožanja državne varnosti, absurd, saj sta njegovo edino orožje “svetloba in senca na njegovi paleti”. Dodala je, da so mu potni list zasegli leta 2017 ter da ima že od tedaj prepoved potovanj in snemanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine