2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Festival Ljubljana zaključil poletno sezono

Piše: Jože Jan

V soboto, 11. septembra je v Cankarjevem domu Simfonični orkester radia ORF z Dunaja zaključil 69. Ljubljana Festival.  Pod vodstvom britanskega dirigenta Kerema Hasana in ob spremstvu violončelista Jean-Guihena Queyrasa je avstrijski simfonični orkester radia ORF izvedel premiere dveh novitet, skladateljice Julije Purgina in skladatelja Vita Žurarja, večer pa zaokrožil z izvedbo “Šeherezade” Nikolaja Rimskega-Korsakova. 

Simfonični orkester radia ORF slovi po zavzetosti, strasti in muzikaličnosti svojih članov in je znan po drzni in premišljeni programski shemi, ki prepleta repertoar 19. stoletja s sodobnimi deli. Z orkestrom radia ORF sodelujejo mednarodno priznani dirigenti. lV soboto je za dirigentsko palico poprijel devetindvajestletni britanski dirigent Kerem Hasab, ki je od leta 2019 glavni dirigent Tirolskega simfoničnega orkestra v Innsbrucku. Kot solist se je predstavil mednarodno uveljavljeni francoski violončelist Jean-Guihen Queyras.

Kerem Hasan. (foto: Marco Borggreve)

Na programu sta bili premieri dveh novitet: “Zbogom, gospa, zbogom” avstrijske skladateljice Julie Purgina, ki je bila med drugim tudi sama članica Simfoničnega orkestra radia ORF in delo “Razkrito”, koncert za violončelo in orkester večkrat nagrajenega slovenskega skladatelja Vita Žuraja. Gre za svetovno premiero, delo je bilo naročeno v sodelovanju Koncertne hiše iz Berlina, Simfoničnega orkestra Radia ORF z Dunaja, Festivala Ljubljana in Orkestra Gürzenich iz Kölna.

Jean Guihen Queyras. (foto: Marco Borggreve)

Vito Žuraj je dokončal študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij je opravil na Visoki šoli za glasbo Carl Maria von Weber v Dresdnu, mojstrski tečaj kompozicije pa v Asconi, Švici.  Za svoje delo  orkestralne, zborovske, komorne, solistične in elektronske glasbe je prejel razne nagrade in priznanja, med drugimi nagrado Prešernovega sklada za kakovosten in odmeven opus leta 2015. 

Večer je zaokrožila izvedba Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova. Osnova simfonične suite je zgodba 1001 noči. Prav to zvočno barvito delo je najboljši primer prefinjene orkestracije, po kateri je skladatelj zaslovel. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine