9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Festival ljubiteljskega gledališča: 59. Linhartovo srečanje v Postojni

Piše: Jože Jan 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna vljudno vabita na 59. Linhartovo srečanje – Festival ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal od 23. do 25. septembra v Kulturnem domu Postojna. 

Zaradi pandemije Covid-19 je bilo srečanje lanskega leta odpovedano, letos pa je izbor med dvaintridesetimi prijavljenimi predstavami selektor Miha Golob moral izvršiti na podlagi ogleda videoposnetkov. V tekmovalnem delu festivala se bo predstavilo sedem gledaliških predstav. Kot je običajno, bodo vse predstave brezplačne. »Naj bo tokratno Linhartovo srečanje hkrati tudi vzpodbuda in poziv vsem, ki imamo radi gledališče, da nadaljujemo z delom in poskrbimo, da bo gledališče preživelo v dobri kondiciji in pripravljeno na čas, ko se bo družba znova postavljala na noge in se bo publika lahko vrnila v naše dvorane. Gledališče bo pri tem prav gotovo odigralo pomembno vlogo. Naj živi gledališče!« je dejal Miha Golob, državni selektor 59. Linhartovega srečanja.
Organizatorji bodo tokrat podelili Linhartove listine in plakete za leti 2019 in 2020. Plaketi bodo prejeli Matevž Gregorič (2020) ter Breda in Bojan Kapelj (2019), listine pa Sergej Dolenec (2020), Bojan Trampuš (2020), Andrej Šubic (2019), Irena Žerdin (2019) in Mira Bolte (2019). Izjemoma bodo na srečanju podelili tudi jubilejno zlato priznanje, ki ga prejme Marjana Hočevar. Na zaključku festivala bodo podelili še prestižne nagrade matiček.  »Na JSKD smo veseli, da smo po odpovedi srečanja leta 2020, kar je bilo prvič v 60-letni zgodovini festivala, tudi v dialogu s skupinami našli rešitev, da 59. srečanje v letu 2021 vendarle izpeljemo. In to v živo, v Postojni, kjer je Linhartovo srečanje tudi doma. Le najvztrajnejšim in najiznajdljivejšim je v za ljubiteljsko gledališče izrazito neugodnih razmerah, ki jim je botrovala pandemija koronavirusa v zadnjih dveh sezonah, uspelo pripraviti in ohraniti predstave žive. Vse predstave, ki so sodelovale v izboru, si zaradi zgoraj omenjenega zaslužijo prav posebno priznanje. Skupine so namreč med dolgotrajno prekinitvijo kulturnega in družabnega življenja ohranile ustvarjalni naboj in zdravo mero zagrizenosti ali bolje rečeno zaljubljenosti v gledališče,«   je povedal Jan Pirnat, vodja festivala.

 

Linhartovo srečanje 

Linhartovo srečanje je najpomembnejši festival ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji in zamejstvu. Namenjen je vsem amaterskim gledališkim skupinam v Sloveniji in tujini, pogoj je, da so vsi igralci ljubitelji in da je bila predstava premierno uprizorjena v zadnjih dveh letih. Predstave vseh prijavljenih skupin si najprej ogledajo regijski selektorji, ki sestavijo program regijskih Linhartovih srečanj. Izbrane predstave si potem ogleda državni selektor, ki sestavi program državnega Linhartovega srečanja v Postojni.

Ocenjuje se celovitost predstave, izbor teksta, izvirnost in likovna celovitost  predstave ter kvaliteta interpretacije. Najboljši dosežki na državnem Linhartovem srečanju so nagrajeni s prestižnimi kipci – matički.

Festivalska žirija je letos sicer  prvič v popolnoma ženski sestavi. Sestavljajo jo gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj, dramaturginja Zala Dobovšek ter gledališka režiserka Tatjana Peršuh.

 

Program letošnjega Linhartovega srečanja:  

 

Četrtek, 23. september 2021 

 

. 16.00

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Dušan Kovačevič: VOZI MIŠKO

 

. 19.30

OTVORITEV FESTIVALA

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

August Strindberg: PELIKAN

 

Petek, 24. september 2021 

 

. 10.00

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Nika Brgant, Sašo Dudič, Gregor Robič; FETIŠ NA PUTER

 

. 16.00

Dramska družina F.B.Sedej, S.K.P.D. F.B. Sedej, Italija

Po literarni predlogi Le Prenoma

  1. Delaporta in A. de la Patelliera: IME

 

. 20.00 Loški oder Škofja Loka

Janusz Glowacki: ANTIGONA V NEW YORKU

 

 

Sobota, 25. september 2021 

 

.10.00

KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice

Po literarni predlogi Žige Valetiča: TRGOVINA S SAMOMORILSKIMI PRIPOMOČKI

 

. 14.00

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Laurent Baffie: RESNO MOTENI

 

. 18.00

Bajate

Glasbeno-pripovedovalska predstava za odrasle

DO KONCA SVOJIH DNI (Spremljevalni program)

 

Nato sledi zaključek festivala in podelitev matičkov

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine