7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Festival literature sveta »Fabula« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

Od 5. marca do 10. aprila se bo v Cankarjevem domu vršil Festival literature sveta »Fabula«, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in eden pomembnejših v širši regiji. Festival poteka od leta 2003. V tem času je gostil številne najpomembnejše sodobne avtorje in avtorice.

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Festival Fabula ob tem odlikuje tudi izjemno razgiban spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam bralstva.

Festivalski slogan »Krhki (ne)močni svet« si postavi vprašanje o človeški ranljivosti, ki prihaja prav v času, ko se na eni strani človeštvo bori s svetovno pandemijo, ekološko katastrofo, družbenimi pretresi in izostreno politično situacijo, na drugi strani pa se porajajo vprašanja, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine.

Festival v soboto, 5. marca odpira v Cankarjevem domu ruski pisatelj Sergej Lebedjev, ki v svojem romanu »Dežela pozabe« bralca popelje v raziskovanje zamolčane preteklosti. Z odstiranjem najskrivnostnejših in najmračnejših poglavij sovjetske zgodovine odpira vprašanje, kako ranljivost zapisanega pozabi obnoviti prav – z zapisanim.

Med potekanjem Festivala se bodo predstavili tudi švicarska pisateljica Zora del Buono, nizozemski avtor Marieke Lucas Riineveld, japonska zvezdniška pisateljica Mieko Kawakami, hrvaška pisateljica Ivana Šojat in drugi.

Osrednje goste festivala vsako leto pospremijo tudi sveži prevodi knjig v slovenščino. Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ceni 10 evrov, ker je festivalska želja ohraniti dostopnost knjižnega programa in širjenje branja kulture v splošni javnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine