4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Festival Kogojevi dnevi praznuje 40 let

Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi bo letos zazvenel 40. leto zapovrstjo. Tokrat ga posvečajo štirimi velikanom slovenske umetnosti – Antonu Nanutu, Cirilu Zlobcu, Marijanu Gabrijelčiču in Štefanu Mauriju, ki so s svojim delom zaznamovali festival. Program je pred smrtjo zasnoval dirigent Anton Nanut in letos prinaša 12 koncertov.

Ustanovitelju festivala Nanutu in njegovemu dolgoletnemu zavzetemu delu pri organizaciji se bodo poklonili z odkritjem spomenika. Odkril ga bo minister za kulturo Zoran Poznič na petkovem odprtju festivala. Slavnostni nagovor bo pripadel častnemu pokrovitelju, predsedniku republike Borutu Pahorju.

V nadaljevanju otvoritvenega večera bodo najprej odprli pregledno razstavo akademskega slikarja Ludvika Pandurja v Galeriji Rika Debenjaka. Istega večera pa bo mogoče prisluhniti tudi koncertu Slovenskega okteta, ki se bo predstavil z deli Damijana Močnika, Štefana Maurija, Marija Kogoja, Alojza Srebotnjaka, Rada Simonitija, Darijana Božiča, Vilka Ukmarja, Sama Vidica in Ambroža Čopija.

Festival se bo nadaljeval prihodnji petek, 13. septembra, s koncertom Ljubljanskega godalnega orkestra, do konca meseca pa bodo sledili pianisti Aleksander Gadžijev, violinist Črtomir Šiškovič in Komorni orkester Nova, ki bodo izvedli koncerte v Kanalu. V začetku oktobra bo v Kulturnem domu v Novi Gorici koncertiral Orkester Slovenske filharmonije, v kanalski osnovni šoli bo koncert izbranih učencev Glasbene šole Nova Gorica, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici bo nastopil Zbor Slovenske filharmonije, v Bardu v Italiji Komorni godalni orkester Akademije za glasbo Ljubljana, v novogoriški glasbeni šoli pa njihovi učitelji.

Kogojevi dnevi se bodo zaključili 21. oktobra v Trstu s koncertom Kvarteta bratov Feguš.

Na današnji novinarski konferenci je predsednik festivala Peter Blažej povedal, da bodo tudi letos izvedli osem novitet. Skupno so v 40 letih našteli 370 krstnih izvedb glasbenih del, nekatera so bila napisana prav za Kogojeve dneve.

Sicer pa Kogojevi dnevi vsako leto prinašajo med deset in 12 koncertov, na vsakem od njih pa se zbere povprečno 350 poslušalcev.

Že dve desetletji sodelujejo tudi s Kulturnim centrom Lojze Bratuž iz Gorice na koncertnem področju, dobro desetletje pa tudi na galerijskem. Tako bodo tudi letošnjo razstavo v začetku oktobra prenesli v Gorico.

Proračun letošnjih Kogojevih dnevov je 50.000 evrov. Delno so jih prispevali sponzorji, kanalska občina je za izvedbo namenila 23.000 evrov, ministrstvo za kulturo pa 14.000 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine