9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Festival idrijske čipke in občinski praznik uvertura v idrijsko poletje

V Idriji se bodo od danes do ponedeljka zvrstili trije dogodki kot uvod v letošnje prireditveno poletje. Drevi se bo začel Festival idrijske čipke, letos v virtualni izvedbi, v soboto bo v mestu celodnevna prireditev z naslovom Idrje!oŽivi, v ponedeljek pa bodo obeležili praznik občine Idrija.

 

Drevi ob 20. uri se z virtualnim animiranim dvigom festivalske zastave začenja 39. Festival idrijske čipke, ki bo trajal do nedelje. Glavni organizator, Zavod za turizem Idrija, je festivalske vsebine zaradi omejitve števila udeležencev na prireditvah v celoti preselil na spletno strani Festivala idrijske čipke, kjer bodo na ogled utrinki z minulih festivalov ter video izjave soustvarjalcev in gostov festivala. Osrednji festivalski dogodek bo virtualna razstava fotografij izdelkov s temo čipk, ustvarjenih v času izolacije v okviru akcije Ostani doma! Klekljaj.

Akcija je nastala na pobudo idrijskega oblikovalca Dada Andderja, podprli pa so jo tudi Občina Idrija, tamkajšnja čipkarska šola in zavod za turizem. Ideja je bila iz Idrije, zibelke idrijske čipke, poslati v svet povabilo k sodelovanju vsem klekljaricam, ustvarjalcem vzorcev za klekljanje in grafičnih upodobitev čipk k ustvarjanju izdelkov s temo “k(o)rona čipka”. Prispelo je 167 fotografij različnih izdelkov avtorjev iz Slovenije in tujine, nastalih v času izolacije, ki bodo od sobote na ogled na spletni strani festivala.

V soboto se bo v Idriji začel dogodek Idrje! oŽivi, ki ga organizirata Občina Idrija in Zavod za turizem Idrija s številnimi soorganizatorji. Na 14 lokacijah po mestu pripravljajo 30 različnih kulturnih, etnoloških, glasbenih in družabnih dogodkov, pokušine idrijskih žlikrofov in ostalih lokalnih dobrot, promenadni koncert Godbenega društva rudarjev Idrija, ki letos zaokroža 355 let obstoja, ter predstavitve klekljanja, izdelkov domačih rokodelcev in ustvarjalcev ter ponudnikov – nosilcev blagovne znamke Idrija izbrano.

Eden osrednjih dogodkov bo začetek projekta Pridi (v Idrijo), klekljaj. Na panoju pred idrijsko čipkarsko šolo bodo iz že izdelanih čipk ali tistih, ki jih bodo klekljarice ta dan izdelale na dogodku, sestavljali čipkasto sliko, ki jo bo lahko soustvarjal vsak in se bo nenehno izpopolnjevala, je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Idrija Valerija Verhovnik.

V okviru prireditve se bodo obiskovalci ob spremstvu vodičev v Antonijevem rovu podali po stopinjah idrijskih “knapov”, na gradu Gewerkenegg pa pripravljajo poletno muzejsko noč, na kateri se bodo prepletale zgodbe iz idrijske zgodovine, ki so jih krojili živosrebrni rudnik, živo srebro in klekljanje. Skozi utrinke bo obiskovalce popeljala Melhiorca. To je bila resnična osebnost iz 18. stoletja, prva v zgodovinskih virih izpričana prekupčevalka čipk in tihotapka živega srebra na Idrijskem, katere usodo je zaznamoval tudi proces proti tihotapcem živega srebra v Idriji med leti 1729 in 1731.

V ponedeljek pa bodo s slavnostno sejo občinskega sveta obeležili idrijski občinski praznik v spomin na 22. junij 1508, ko so po dolgem obdobju siromašnih izkopov v Idriji odkrili izjemno bogato ležišče cinabaritne rude, kar je zagotovilo večstoletno neprekinjeno delovanje rudnika in življenje mesta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine