19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Fanfest – slovenski festival fantazijske književnosti

Fantazijska književnost je v Sloveniji ves čas na obrobju, knjige slovenskih avtorjev boste redko in težko našli v kakšni knjigarni. Resnici na ljubo, razvoj fantazijske književnosti je v Sloveniji prepuščen ljubiteljskim avtorjem in mikrozaložbam oziroma samozaložništvu.

V Sloveniji nimamo založbe, specializirane za izdajanje fantazijske književnosti, prizadevanja slovenskih avtoric in avtorjev pa so vedno v senci izdelkov invazivne anglosaksonske založniške industrije. Stroka, ki bi se resno ukvarjala s slovensko fantazijsko književnostjo, praktično ne obstaja. To je po svoje nenavadno, kajti v svetu, zlasti na razvitih knjižnih trgih, je fantazijska književnost eden glavnih književnih tokov. A saj veste, v Sloveniji vedno sledimo tujim trendom in v književnosti je v glavnem toku premalo želje po raziskovanju novih možnosti pripovedovanja zgodb.

Od revije Supernova do festivala Fanfest

V teh razmerah je Celjsko literarno društvo v letu 2016 začelo z izdajanjem Supernove, edine tiskane revije za fantazijsko književnost. Revija je namenjena zahtevnejši publiki in ima že od prve številke mednarodni značaj. Leto kasneje (2017) je društvo organiziralo Fanfest 1, slovenski festival fantazijske književnosti z mednarodno udeležbo. Organizacija festivala je zahtevna stvar, zlasti takšnega, ki v Sloveniji nima primerjave. Festival je bil že v osnovi zasnovan za regionalno mednarodno sodelovanje, kot del mreže resnih festivalov fantazijske književnosti.

Že na prvem festivalu je bil glavni gost prof. dr. Zoran Živković, najbolj prevajani in zlasti v svetu izjemno ugledni srbski pisatelj. Postavljajo ga ob bok velikanom sodobne književnosti. Gostovali so tudi gostje iz Hrvaške, Srbije in Črne gore. Prof. Živković je od lani stalni gost festivala in častni član Celjskega literarnega društva.

Festival je v vseh treh dosedanjih izdajah postregel z zanimivim programom. Dogajanje je bilo organizirano v butični Knjigarni in antikvariatu Antika ter v Celjski kulturnici. Festival je zmes strokovnih vsebin, promocij in javne prireditve.

V Knjigarni in antikvariatu Antika se predstavijo novosti slovenskih avtorjev, vsebine revije Supernova, ki izhaja dvakrat letno, in regionalna vsakoletna antologija Regia Fantastica iz Srbije, kjer objavljajo tudi slovenski avtorji. V vseh treh dosedanjih izdajah je delavnico vodil prof. Živković, saj ni samo vrhunski avtor, temveč tudi literarni teoretik in pedagog, ki je dolga leta predaval kreativno pisanje na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu. Na osrednji prireditvi je del programa namenjen bogatemu opusu profesorja Živkovića, del pa različnim vidikom fantazijske književnosti.

V letih 2018 in 2019 je bil osrednji govorec na festivalu velik ljubitelj fantazijske književnosti, predsednik Državnega zbora RS, Dejan Židan.

Kako organizator izbira vabljene goste za festival?

Celjsko literarno društvo povabi aktivne avtorice in avtorje, zlasti tiste, ki so prispevali literarna dela za Supernovo ali so izdali knjigo.

Fantazijska književnost še vedno v mnogih okoljih velja za otroško in neresno književnost, ki v Sloveniji nima pomembnih botrov, zato kljub unikatnosti nima širše medijske podore. Izjema so lokalni mediji, čeprav je festival širši od lokalnega dogodka. Tako pač je in v zadnjem času se kažejo indici, da resno in načrtno delo že prinaša določene sadove. Festival, skupaj z revijo Supernova, že nekaj let poskuša prepričati slovensko splošno in strokovno javnost, da slovenska fantazijsko književnost ne zaostaja za anglosaksonskimi vzori. Gradimo na kakovosti in vsebinski raznolikosti. Z načrtnim delom poskušamo prepričati javnost, da lahko kakovostna fantazija govori tudi izvirno slovensko in ne samo angleško. Avtorsko bazo gradimo počasi, saj pred letom 2016 v Sloveniji dolga leta ni bilo tiskanega medija, v katerem bi lahko objavljali fantazijske pripovedi za odraslo bralstvo.

Konec septembra že četrti Fanfest

Letošnji četrti Fanfest bo malce drugačen zaradi pandemije COVID-19. Stalni gostje iz tujine se zaradi ukrepov NIJZ ne morejo fizično udeležiti festivala. Festival bo skoncentriran samo na soboto, 26. 9.

Začetek festivala bo od 11. Uri. Tedaj se bodo zbrali gostje, ki se bodo odzvali vabilu. Uradni začetek festivala bo delovne narave. V Celjski kulturnici bo od 12. do 13.30 delavnica Arhetipski liki. Mentor delavnice bo Bojan Ekselenski, ki je tudi avtor eseja Arhetipski liki – ključne predpostavke (Vsesledje, 37/2018). Delavnica je namenjena avtoricam in avtorjem, ki želijo izvedeti vse o arhetipskih likih na zelo zgoščen način. Vabljeni vsi, ki vas to utegne zanimati. Popoldanski del festivala se bo začel z ogledom zanimive zgodovinske razstave Mesto pod mestom. Antična Celeia skriva izjemne zanimivosti, ki vsakokrat navdušijo in ponudijo navdih za pisanje. Ogledu bo sledil že »standardni« program v Knjigarni in antikvariatu Antika. Po kratkem uvodnem nagovoru bo Matej Krajnc pripravil še glasbeni uvod, čemur sledi kratka predstavitev festivalske teme. Kako preroško je organizator lani postavil festivalsko temo − Konec sveta v Celju, Sloveniji in Evropi. Zatem bo na hitro predstavljena vsebina dvojne tiskane številke Supernove.

V letu 2019/20 so knjige s fantazijsko tematiko izdali Jože Biščak, Domen Mezeg in Bojan Ekselenski. Vsak od njih bo osebno predstavil svoja dela, ki so žanrsko in vsebinsko različna, saj imamo distopijo (Jože Biščak: Potovati z Orwellom), klasično epsko fantazijo (Domen Mezeg: Ilonika), satirično apokalipso (Bojan Ekselenski: Zadnji?) in sodobno fantazijo (Bojan Ekselenski: Vitezi in Čarovniki (3): Vladavina indigo otrok). Na kratko bo predstavljena tudi zbirka kratke proze Levitev stalnega gosta festivala Tihomirja Jovanovića Tike (Andrej Ivanuša). Za konec bo predstavljeno tudi letno delovanje edinega resnega spletnega portala za znanstveno fantastiko. Vmes in na koncu bo seveda kratka glasbena popestritev Mateja Krajnca.

Je lahko fantazija družbeno angažirana?

Osrednja prireditev, namenjena širši publiki, bo v Celjski kulturnici s predvidenim začetkom ob 19. uri. Prireditev bo izvedena v skladu s priporočili NIJZ (omejeno število sedežev, razmiki med njimi …).

Začelo se bo z uvodnimi govori (organizator, občina …) in nadaljevalo z nagovorom prof. Zorana Živkovića prek Vibra. Po kratkem glasbenem vložku Mateja Krajnca bo Tihomir Jovanović Tika predstavil Regio Fantastico 5. Nadaljevali bomo z odprtim panelom Je lahko fantazija družbeno angažirana? Na odru bodo o družbenem angažmaju fantazijske književnosti predvideno debatirali Domen Mohorčič, Jože Biščak, Andrej Ivanuša, Matej Krajnc in Bojan Ekselenski. Ključno vprašanje je, kako lahko fantazijska književnost nagovori zahtevnejšega bralca in kako lahko reflektira probleme sodobne družbe. Seveda bo ob vsaki točki debate lahko sodelovala publika.

Sledil bo sklepni del festivala in upanje na snidenje ob letu osorej v manj zahtevnih okoliščinah. Za sofinanciranje festivala se moramo zahvaliti Mestni občini Celje, za podporo pri izvedbi pa ZKD Celje in JSKD IO Celje.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine