10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ena najpomembnejših koroških avtoric otroške poezije Lenčka Kupper praznuje 80 let

Pred 80 leti se je rodila Lenčka Kupper, ena najpomembnejših koroških avtoric otroške poezije, ki je za svoj prispevek k slovenski glasbi letos prejela Tischlerjevo nagrado. Jubilej bodo danes počastili v celovškem knjižnem centru Haček, prireditev z začetkom ob 11.30 pripravljata Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza.

 

Lenčka Kupper se je rodila leta 1938 na Bistrici pri Pliberku v znani Bognarjevi družini. Obiskovala je gospodinjsko šolo v Šentrupertu pri Velikovcu, pozneje pa se izučila za šiviljo. Pela je v različnih zborih. Napisala je okoli 200 otroških pesmic, ki so izšle v mnogih zbirkah in na glasbenih nosilcih, več njenih pesmi pa so priredili tudi za odrasle zbore.

Spada med najpomembnejše koroške avtorice otroške poezije. Njene pesmi so namenjene predvsem otrokom, njihovim staršem, vodjem otroških in mladinskih zborov ter glasbenim pedagogom. Še posebej zaradi melodij, ki jih je dodala vsaki pesmi, jih mnogi strokovnjaki priporočajo tudi za učenje glasbe v vrtcih in nižjih razredih osnovne šole. Poleg pesmi je pisala tudi povesti.

Širša javnost jo je prvič spoznala 19. oktobra 1980, ko je v celovškem Domu glasbe srca poslušalcev osvojila njena zdaj že ponarodela pesem Enkrat je bil en škrat. Danes jo pojejo slovenski otroški in mladinski zbori, otroci v slovenskih šolah in vrtcih po vsem svetu. Kmalu zatem so njene pesmi začele izhajati v pesniških zbirkah in na glasbenih nosilcih.

Leta 1981 je pri Krščanski kulturni zvezi izdala prvo pesniško zbirko s kaseto Pojmo s ptički, leta 1985 je z Janezom Bitencem izdala zbirko pripovedk in pesmi Skrivnostna bela krpica, leta 1987 je pri založbi Drava izšla zbirka pesmi Brez meja. Kasneje sta izšli še zbirka pesmi Vetrnica in zbirka povesti Iz roda v rod soavtorjev Cirila Rudolfa in Nika Kupperja.

Leta 1983 ji je Krščanska kulturna zveza podelila priznanje in zahvalo za vztrajno delo na področju slovenske glasbe. Tri leta kasneje ji je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo priznanje, pred desetimi leti pa tudi srebrno plaketo za dolgoletno in uspešno delo na področju glasbenih dejavnosti in otroške glasbene vzgoje z utemeljitvijo, da je “razmahnila glasbeno življenje v svojem okolju, še zlasti na področju otroške glasbene vzgoje”.

Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza sta ji januarja podelila 39. Tischlerjevo nagrado, najvišje priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki pomembno prispevajo v zakladnico slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Lenčko Kupper smo pred kratkim predstavili tudi v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine