2.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Dvajseta obletnica imenovanja bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče

Prvega januarja 2000, na prvi dan svetega leta 2000, je bila bazilika Marije Pomagaj razglašena za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesno somaševanje je vodil takratni ljubljanski nadškof msgr. dr. Franc Rode.

 

Jubilej bodo zato obeležili s slovesno sveto mašo, ki jo bo v sredo, 1. januarja 2020, ob 16. uri, v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Ob 200-letnici prve kapele in 100-letnici sedanje cerkve je slovenska škofovska konferenca, na pobudo frančiškanov, na seji 7. septembra 1999 soglasno sprejela sklep o razglasitvi bazilike Marije Pomagaj za narodno svetišče Slovenije. Razglasitev Brezij za Slovensko Marijino narodno svetišče je bila 1. januarja 2000, na prvi dan svetega leta 2000. Med slovesnim bogoslužjem so škofje ordinariji treh slovenskih škofij, Franc Rode, Franc Kramberger in Metod Pirih, v spremstvu pomožnih škofov Jožefa Smeja, Jožefa Kvasa in Alojza Urana, stiškega opata Antona Nadraha, 50 somašnikov in številnih romarjev podpisali pergamentno listino ter z žigom Slovenske škofovske konference potrdili, da je poslej bazilika Marije Pomagaj na Brezjah Slovensko Marijino narodno svetišče.

Nadškof dr. Franc Rode je takrat v mašnem nagovoru strnil misli o pomenu in vplivu Marije na zgodovino slovenskega naroda in življenje slovenskega človeka. »Če je podoba Marije Pomagaj najbolj splošno priljubljena in sprejeta od vseh Slovencev, pa ima razglasitev njene cerkve na Brezjah za narodno svetišče tudi zelo jasen državniški pomen. Kakor ima vsaka država svoje glavno mesto, svojo kraljevsko in predsedniško palačo, svoj državni zbor, svoje vrhovno sodišče. tako ima tudi svoje narodno svetišče. Tako kot ima Francija Lurd, Portugalska Fatimo, Poljska Čenstohovo, Bavarska Altönig, Avstrija Maria Zell, Hrvaška Marijo Bistrico, Mehika Guadalupe, Argentina Lujan … tako je prav, da ima Slovenija Brezje kot svoje narodno svetišče. – Vendar to nikakor ne zmanjšuje pomena drugih božjepotnih cerkva v Sloveniji, ki so pri srcu ljudem različnih krajev. Prav pa je, da eno od teh izstopa kot narodno svetišče za ves slovenski narod. To so Brezje dejansko več kot 150 let, odslej tudi uradno. – Od danes so Brezje srce Slovenije. Milostni kraj, kamor se bodo v prihodnjih stoletjih zgrinjale množice vernih Slovencev iz vseh krajev naše dežele. Kraj gorečih prošenj in zahvale. Kraj upanja in krščanskega poguma. Kraj, kjer se bo utrjevala naša narodna zavest in se bo krepil državniški čut. Kraj radodarne odprtosti za življenje in smelega gledanja v prihodnost. Kraj vseslovenskega bratstva in sprave. – Naj Cerkev na Slovenskem, zvesta Gospodovemu evangeliju in z geslom, ‘Izberi življenje’, stopi z zaupanjem v tretje tisočletje pod Tvojim varstvom, Mati in Kraljica Slovencev

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine