8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Dunajski Musikverein, legendarna zlata dvorana, kjer je na vsak novoletni dan tradicionalni koncert dunajskih filharmonikov, letos praznuje 150 let

Koncertna hiša Musikverein na Dunaju letos praznuje 150-letnico delovanja. Ob ustanovitvi je bila ena najpomembnejših koncertnih dvoran na svetu. Zlata dvorana za okoli 2000 poslušalcev v stavbi, ki jo je zasnoval Theophil Hansen, odprli pa so jo 6. januarja 1870, je bila zaradi akustike in opreme vzor številnim koncertnim dvoranam.

 

Še danes se Musikverein, v katerem imajo sedež Dunajski filharmoniki, uvršča med najboljše koncertne dvorane na svetu poleg Koncertne hiše v Berlinu, dvorane Concertgebouw v Amsterdamu in Simfonične dvorane v Bostonu (Boston Symphony Hall). Razen bostonske dvorane nobena ni bila zgrajena z uporabo arhitekturne akustike.

Na jubilej so v ponedeljek spomnili z rekonstrukcijo takratnega otvoritvenega koncerta. Dela dunajskih klasikov, Bacha in Schuberta so filharmoniki izvedli pod vodstvom Semjona Bičkova ter z violinistko Anne-Sophie Mutter in tenoristom Piotrom Beczalo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunajski filharmoniki v zlati dvorani vsako leto pripravijo odmeven novoletni koncert, ki ga prenašajo televizijske in radijske hiše po vsem svetu. Na njem izvajajo glasbo Straussove dinastije, vsakič z drugim dirigentom. Letošnjega je prvič vodil latvijski dirigent Andris Nelsons, prihodnje leto pa bo za pultom že šestič stal italijanski maestro Riccardo Muti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine