12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Dunajski Musikverein, legendarna zlata dvorana, kjer je na vsak novoletni dan tradicionalni koncert dunajskih filharmonikov, letos praznuje 150 let

Koncertna hiša Musikverein na Dunaju letos praznuje 150-letnico delovanja. Ob ustanovitvi je bila ena najpomembnejših koncertnih dvoran na svetu. Zlata dvorana za okoli 2000 poslušalcev v stavbi, ki jo je zasnoval Theophil Hansen, odprli pa so jo 6. januarja 1870, je bila zaradi akustike in opreme vzor številnim koncertnim dvoranam.

 

Še danes se Musikverein, v katerem imajo sedež Dunajski filharmoniki, uvršča med najboljše koncertne dvorane na svetu poleg Koncertne hiše v Berlinu, dvorane Concertgebouw v Amsterdamu in Simfonične dvorane v Bostonu (Boston Symphony Hall). Razen bostonske dvorane nobena ni bila zgrajena z uporabo arhitekturne akustike.

Na jubilej so v ponedeljek spomnili z rekonstrukcijo takratnega otvoritvenega koncerta. Dela dunajskih klasikov, Bacha in Schuberta so filharmoniki izvedli pod vodstvom Semjona Bičkova ter z violinistko Anne-Sophie Mutter in tenoristom Piotrom Beczalo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunajski filharmoniki v zlati dvorani vsako leto pripravijo odmeven novoletni koncert, ki ga prenašajo televizijske in radijske hiše po vsem svetu. Na njem izvajajo glasbo Straussove dinastije, vsakič z drugim dirigentom. Letošnjega je prvič vodil latvijski dirigent Andris Nelsons, prihodnje leto pa bo za pultom že šestič stal italijanski maestro Riccardo Muti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine