4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Dunaj napoveduje barvito umetniško jesen

Dunaj za jesen napoveduje pestro dogajanje v umetnosti. Videti bo mogoče dela francoskega slikarja Clauda Moneta in javnosti še nepoznana dela nizozemskega renesančnega slikarja Pietra Bruegla starejšega, pripravljajo pa se tudi na počastitev 100-letnice rojstva ameriškega skladatelja in dirigenta Leonarda Bernsteina.

Retrospektivo del francoskega mojstra svetlobe Claudea Moneta (1840-1926) bo od 21. septembra do 6. januarja prihodnje leto gostila dunajska galerija Albertina. Med 100 razstavljenimi slikami bodo posojena dela iz 40 mednarodnih muzejev in zasebnih zbirk. Razstava bo segala od slikarjevega predimpresionističnega obdobja do njegovih zadnjih del, ki so nastala na domačem vrtu v francoski vasi Giverny.

Razstavo del enega najpomembnejših nizozemskih umetnikov 16. stoletja Pietra Bruegla starejšega (1525/30-1569) bodo odprli v začetku oktobra v Umetnostnozgodovinskem muzeju. Bruegel starejši je že za časa življenja veljal za zelo zaželenega slikarja, zato so njegova dela dosegala izjemno visoke cene.

Ohranilo se je le nekaj več kot 40 njegovih slik in 60 grafik, največ, 12, pa jih hranijo prav v Umetnostnozgodovinskem muzeju, saj so Habsburžani že v 16. stoletju prepoznali izjemno kakovost in izvirnost njegovih del. Večine lesenih tabel zaradi krhkosti do zdaj niso posojali.

Razstavo na Dunaju pripravljajo ob 450. obletnici umetnikove smrti, ogledati pa si jo bo mogoče od 2. oktobra do 13. januarja 2019.

Mesto Dunaj se je pridružilo tudi praznovanju 100-letnice rojstva slavnega ameriškega skladatelja in dirigenta Leonarda Bernsteina. Ob obletnici sta dva dunajska muzeja pripravila vsak svojo fotografsko razstavo o njem in njegovi povezavi z Dunajem.

Judovski muzej se bo osredotočil na njegov odnos do Dunaja, politično prepričanje in judovske korenine, Hiša glasbe pa na njegovo glasbeno ustvarjanje in povezavo z Dunajskimi filharmoniki. Razstavi bosta na ogled od 17. oktobra do konca aprila 2019, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani EurocommPR.

Dunajsko jesen bosta zaznamovala še umetniški sejem viennacontemporary, na katerem bo med 27. in 30. septembrom svoja najzanimivejša sodobna umetniška dela iz srednje, vzhodne in južne Evrope predstavilo 100 galerij, ter umetniški teden Vienna Art Week, ki bo od 19. do 25. novembra obsegal številne razstave, diskusije, inštalacije, predavanja, posebna vodenja in performanse.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine