10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Drama »Tih Vdih« v Mariboru

Piše: Jože Jan

V ponedeljek, 25. aprila ob 20. uri bo v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstava drame »Tih Vdih«. Avtor drame in režiser predstave je Nejc Gazvoda.

Drama v enem dejanju je zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi najmlajši hčerki, ki jo vsi kličejo »tamala« in ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni… Razvije se zanimiva zgodba, vredna ogleda.

Nejc Gazvoda je slovenski pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist, rojen leta 1985 v Novem Mestu. Že v gimnaziji je leta 2004 opozoril na svoj pisateljski talent, saj je bila njegova zbirka kratkih zgodb Vevericam nič ne uide nominirana za literarni prvenec, zanjo pa je leta 2005 prejel literarno nagrado Dnevnikova fabula in leta 2006 še zlato ptico. V naslednjih letih je izdal tri romane: Camera obscura (2006), Sanjajo tisti, ki preveč spijo (2008) in V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta (2009) ter zbirko kratkih zgodb Fasunga (2008). Njegova prva uprizorjena drama je bila Gugalnica (2007).

Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani . Z diplomsko televizijsko dramo Merica sreče je prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Kot scenarist in režiser je podpisal celovečerna filma Izlet (2011) in Dvojina (2013). Izlet je prejel številna posebna priznanja na mednarodnih festivalih, osvojil je tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville. Vedno več časa posveča tudi gledališki režiji, večinoma svojih dramskih besedil. Za Tih vdih je prejel Grumovo in Borštnikovo nagrado.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine