23.5 C
Ljubljana
petek, 20 maja, 2022

Drama »Snežinka« v SNG Maribor

Piše: Jože Jan

V soboto, 29. januarja ob 20.00 bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstava drame »Snežinka« britanskega dramatika Mika Bartletta in v režiji Jureta Novaka.

Dramski tekst Snežinka (2018) je bil Miku Bartlettu naročen in krstno izveden v božičnem času v Oxfordu. Dogovor je bil, da lahko kot avtor po lastnem navdihu napiše božično igro, ki pa mora imeti srečen konec. In takšen konec Snežinka tudi ima – oče in hči se po več letih odtujenosti pobotata in Božič preživita skupaj. Snežinko so kritiki opisali kot »mojstrsko napisan spopad generacij«.

Mike Bartlett, rojen leta 198 v Oxfordu, je eden najplodovitejših in najuspešnejših angleških dramatikov in scenaristov. Razlog, zakaj Bartletta navdušeno spremljajo tako strokovni kritiki kot široko občinstvo, je, da zna na izviren, sproščen in provokativen način prikazati aktualnost dnevno političnih in socialnih tem, kot so korupcija, brexit, škandali slavnih osebnosti in medgeneracijski konflikti. Odlično zna pisati dialoge in oblikovati psihološke profile nastopajočih likov.

Jure Novak – režiser, avtor, performer, gledališki mentor, prevajalec in umetniški vodja, si kot ključni režijski izziv zastavlja: »Zanima me, kako zgodbo osvežiti in referenčno vpeti v naš čas in prostor, obenem pa ji omogočiti, da zadiha v svoji človečnosti.« V intervjuju z Markom Bratušem je izjavil, da so »uprizoritev osnovali na izjemni igralski prezenci zasedbe in Bartlettovih likih. Rezultat bo kolaž narativnih form.«

Sorodne vsebine