9.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 aprila, 2024

Drago Jančar kot prvi Slovenec prejel makedonsko nagrado prozart

Piše: C. R., STA

Pisatelj Drago Jančar je na 11. mednarodnem festivalu literature Pro-za Balkan, ki je potekal med 17. in 19. septembrom v Skopju, prejel nagrado prozart. Žirija ga je označila za avtorja, ki izstopa zaradi izjemnega občutka za sodobno pripovedništvo in literarne moči, s katero ustvarja izvirne zgodbe v slovenskem literarnem prostoru in na Balkanu. Pred nekaj meseci je Jančar prejel tudi italijansko literarno nagrado Latisana per il Nord-Est. 

Kot so sporočili iz založbe Beletrina, je žirija v utemeljitvi zapisala, da je Jančar pisatelj, dramatik in esejist, ki ima izjemen vpliv tako v literarnem svetu kot tudi na bralce. Njegova dela so prava mojstrovina, njegovi romani, eseji in kratke zgodbe pa so prevedeni v 33 jezikov in objavljeni v Evropi, Aziji in ZDA.

“Gre za avtorja z izostrenim čutom za sodobno pripovedništvo, ki s pisateljsko močjo slika izvirne strani slovenske in balkanske proze. Njegova prozna dela izstopajo kot močan potencial pri razkrivanju novih strategij in možnosti proznega pisanja,” so v utemeljitvi še poudarili člani žirije.

“Če človek toliko let piše, se naberejo tudi kakšne nagrade. A ta je drugačna. To priznanje mi je še posebej pri srcu, ker je z balkanskim delom Evrope v dobrem in slabem povezan velik del mojega življenja. In posebej pri srcu mi je tudi Makedonija, kjer imam nekaj prijateljev, kjer je v zadnjem času izšlo nekaj mojih romanov in kjer so nekoč pripravili sijajno uprizoritev moje drame Veliki briljantni valček,” je ob prejemu nagrade povedal Jančar.

Festival Pro-za Balkan vsako leto združi avtorje in literaturo z Balkana ter drugih delov sveta. Po poročanju časnika Sloboden pečat so bili letošnji gosti še Vladimir Levchev iz Bolgarije, Tarik Tufan iz Turčije, Danica Vukičević in Renato Baretić iz Srbije, Slobodan Šijan iz Hrvaške in Snežana Mladenovska Angjelkov iz Severne Makedonije.

Jančar je prvi Slovenec, ki je prejel to festivalsko nagrado, so še zapisali pri Beletrini.

Jančar je bil letos nagrajen tudi z nagrado Latisana per il Nord-Est

Naj omenimo še, da je Drago Jančar 15. aprila letos v Latisani v Italiji prejel 30. mednarodno literarno nagrado Latisana per il Nord-Est in sicer za roman In ljubezen tudi, ki je v italijanskem prevodu Darje Betocchi pod naslovom E l’amore anche ha bisogno di riposo izšel lani pri založbi Nave di Teseo. Mednarodno literarno nagrado Latisana per il Nord Est podeljujejo pisateljem, ki so se rodili ali živijo v italijanskih deželah Furlanija – Julijska krajina, Trentinsko – Zgornje Poadižje in Benečija, v Avstriji, Hrvaški in Sloveniji ter so svoja leposlovna dela postavili v te regije ali v njih obravnavajo teme, ki se nanašajo na ta geografska območja. Strokovna žirija v utemeljitvi nagrade Latisana per il Nord-Est o Jančarjevem romanu zapisala, da gre za  »izbrano Jančarjevo prozo« in »mojstrski prevod Darje Betocchi«, ki italijanskim bralcem približa zgodbo o ljubezni, sovraštvu in posledicah, ki jih je vojna pustila na protagonistih Jančarjevega romana in njegovem rojstnem mestu Mariboru.

Za ljubitelje Jančarjeve proze je zanimivo tudi to, da je v začetku leta Radio Slovenija – program Ars kot zvočno knjigo izdal Jančarjev roman To noč sem jo videl v interpretaciji dramskega igralca Branka Jordana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine