7.8 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Dobro čtivo za hladne jesensko-zimske dni

Nekaj zanmivih knjig na slovenskem knjžnem tržišču v zadnjem času:

 

Josie Silver: NEKEGA DECEMBRSKEGA DNE 

Božična romantika!

Dekle in fant. Deset priložnosti. Nepozabna ljubezenska zgodba.

Laurie je prepričana, da ljubezen na prvi pogled obstaja le v filmih. Potem pa nekega decembrskega dne z okna avtobusa zagleda fanta, ki čaka na postaji, in v hipu jo spreleti, da je pravi zanjo. Njuna pogleda se srečata, trenutek je čaroben … in avtobus odpelje.

Laurie fanta ne more pozabiti, vendar si ne misli, da ga bo še kdaj srečala. Toda na božični zabavi leto zatem ji najboljša prijateljica predstavi svojega novega fanta … Prav tistega, ki ga je Laurie videla z avtobusa. Ker Sarah privošči srečo, je odločena, da si bo Jacka izbila iz glave, toda usoda ima drugačne načrte.

Josie Silver je romantična duša. Z možem sta se spoznala, ko mu je na njegov 21. rojstni dan stopila na prste. Z dvema otrokoma in mačko živita v malem mestu sredi Anglije. Nekega decembrskega dne je Josiejin prvenec, ki je na mah osvojil bralce po svetu.

Sally Rooney: NORMALNI LJUDJE

Knjiga, ki jo je revija Guardian jo je uvrstila na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja.

Mlada irska pisateljica Sally Rooney (1991) je svojevrsten fenomen. S prvencem Pogovori s prijatelji je pri 26 letih nase opozorila bralce širom po svetu in pritegnila pozornost literarnih kritikov. Z naslednjim romanom, Normalni ljudje, se je leto zatem proslavila kot ena najuspešnejših sodobnih pisateljic, osvojila prvo mesto prodajnih lestvic in pobrala večino pomembnejših književnih nagrad (glavna britanska književna nagrada, irski roman leta, costa za najboljši roman, knjiga leta po izboru knjigarn Waterstones, nominacija za Bookerjevo nagrado).

Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.

Arundhati Roy: MINISTRSTVO ZA NAJVIŠJO SREČO

Enkrat na desetletje, če imamo srečo, iz pepelišča življenja vznikne roman, ki zastavi vprašanje, bistveno za čas, v katerem živimo. Ministrstvo za najvišjo srečo je izjemni in neizogibni odgovor tega desetletja. Boston Globe

Indija, država nepremostljivih neenakosti in neskončnih spopadov. Amalgam različnih etničnih skupin, kast, ras, spolov in verskih prepričanj. Bojno polje hinavskih, patriarhalnih politik, marionetnih vlad, totalitarističnih teženj, nacionalizma in lažne demokracije. Indija, mikrokozmos svetovne družbe.

V današnjem norem, razdrobljenem času je naloga pisatelja, da zajame vse njegove nianse, pravi indijska pisateljica in politična aktivistka Arundhati Roy, ki je za literarni prvenec Bog majhnih stvari leta 1996 prejela Bookerjevo nagrado. V svoji novi mojstrovini nas popelje na osupljivo potovanje po Indijski podcelini, na katerem nam razgali pretresljive resnice o našem lastnem svetu.

Ilija Trojanow: MOJA OLIMPIJADA: En amater, štiri leta, 80 disciplin

Odlično branje za vse ljubitelje športa!

Ilija Trojanow, nemški pisatelj bolgarskega rodu, se je poleti 2012 tako kakor večina nas svaljkal pred televizorjem in gledal olimpijske igre v Londonu. Toda dlje ko je opazoval profesionalce na delu, bolj ga je prežemalo neko nezadovoljstvo. Kaj v resnici pomenijo doseženi rezultati, kaj pomenijo vse tiste številke; sekunde, centimetri, točke …? Kako težavni so pravzaprav ti športi in koliko napora je treba, da telo zmore vse te gibe s takšno spretnostjo, močjo, hitrostjo in ne nazadnje eleganco? Ni mu dalo miru, zato je nekega dne skočil s kavča, poiskal svojo staro opremo za džoging in se odpravil teč. Ko se je vrnil domov, je bil že odločen – do naslednjih olimpijskih iger se bo pri skoraj petdesetih letih preizkusil v čim več disciplinah in našel odgovore. Med štiriletnim projektom, ki ga je vodil od Teherana do Tokia, iz bazena na trampolin, je nastala zbirka avtobiografskih esejev, v katerih nam z veliko mero samorefleksije in humorja oriše posamezne športne discipline, njihovo zgodovino in filozofijo, hkrati pa nam s svojo izkušnjo premikanja telesnih in duševnih meja ter neprizanesljivim spoznanjem lastnih omejitev približa profesionalni šport, kot zmore le vrhunski pisatelj in erudit.

Dr. Kenan Crnkić: VEČ OD ŽIVLJENJA

Tretje delo avtorja velikih uspešnic 7 skrivnosti uspeha in Pazi, katerega volka hraniš.

Delo Več kot življenje, vrhunec trilogije življenje – sreča – uspeh, je napisano v avtorjevem prepoznavnem poljudnem, navdihujočem in berljivem slogu. Knjiga ponuja odgovore na temeljna življenjska vprašanja, kot so: kako se spoprijeti s težavami in skušnjavami, žalitvami ter opravljivimi govoricami, izdajami in razočaranji. Kako se vesti do prijateljev in sovražnikov, kako prepoznati resnično dobroto in prikrito zlo, kako ločiti ceno od prave vrednosti, kako ravnati v dneh sprememb in se modro odločati. Odkrili boste, v kaj je najvarneje vložiti in kaj se najbolj obrestuje, izvedeli,

zakaj je gotova samo negotovost in zakaj je treba Bogu verjeti, ljudi pa preverjati. Zakaj pozabiti, kdaj odpustiti in zakaj je tvoje samo, kar daš …

Življenje nam je lahko dovolj. Lahko pa od življenja dobimo več. Ta knjiga je namenjena vsem, ki premorejo dovolj moči in poguma, da krenejo po tej poti. Tistim, ki želijo biti pisci, ne zgolj bralci knjige svojega življenja. Tistim, ki želijo stopiti na pot resničnih velikanov. Tistim, katerih življenje postane najlepša zgodba, kar jih je kdaj bilo.

 

Boštjan Gorenc – Pižama: SI ŽE KDAJ POSKUSIL LUNO? 

Po uspešnem slikaniškem prvencu Kaj se skriva očku v bradi priljubljenega komika in prevajalca Boštjana Gorenca – Pižame in odličnega ilustratorja Igorja Šinkovca je tu njuna nova slikanica, polna domišljijske igre in humorja. Erik in Svit se z raketo FRČELO PRDELO odpravita vse do lune poskusit luno. Ima okus po siru, beli čokoladi … ali nemara po plastelinu? Gremo z njima na pot!

Hannah Frey: BREZ SLADKORJA

V bolj zdravo življenje brez sladkorja!

Brez panike! Avtorici te knjige, Hannah Frey, je to uspelo in tudi vam bo. Spoznali boste, kako se lahko izognete sladkornim pastem in kako lahko s slastnimi recepti ter veliko mero veselja zakorakate v bolj zdravo življenje brez sladkorja. Kajti življenje brez sladkorja ni polno odrekanja, temveč je čudovitejše in polnejše. Kaj torej lahko jeste? Izziv je razdeljen na dve fazi. V vsaki so živila, ki jih morate uživati ali pa izločiti. Primerne recepte najdete v knjigi. 

Hannah Frey je strokovnjakinja za zdravje in prehrano, blogerka o zdravi hrani in avtorica kuharskih knjig. Od leta 2011 se prehranjuje po načelih čistega prehranjevanja (clean eating) in piše o tem.

 

Primož Dolničar: Z VRTA NA MIZO

Primož Dolničar se nam je najprej prikupil na nacionalki, kjer je kuhal v oddajah Z vrta na mizo in V kuhinji s Primožem. Zdaj kot prvi in edini Slovenec kuha tudi na priljubljenem mednarodnem kuharskem kanalu 24 Kitchen. Svoje najboljše recepte je zbral v novi kuharski knjigi, ki prisega na domače in pristne slovenske jedi. Dodal jim je ščep inovativnosti in drznosti ter jih povzdignil na nivo visoke kuhinje.

Tina Bončina: IZGORELOST

Glavoboli, bolečine v hrbtenici, avtoimunske bolezni, nenehne okužbe, težave s prebavili, nespečnost, nezbranost, beg v odvisnosti, panični napadi … Vse to so opozorilne lučke, s katerimi nam telo sporoča, da se ženemo čez svoje meje in da svojih meja ne znamo ubraniti. Obolenje, ki se sprva pojavi nekje v telesu, je lahko zgolj simptom večje težave – kroničnega stresa, ki vodi v izgorelost.

Tina Bončina, doktorica medicine in psihoterapevtka, pojasnjuje, kaj je izgorelost, vseprisotna bolezen sodobnega časa. Kako nastaja? In zakaj? Kako (dolgo) jo zdravimo? Na kakšne ovire bomo naleteli? Kaj naj spremenimo? Kako izgorelost pravočasno preprečimo? Kot strokovna, skrbna in zanesljiva sogovornica nam tudi zastavlja prava vprašanja, da lahko razumemo, kaj se nam dogaja, in opremljeni z novim znanjem zaživimo drugače in bolje.

Ana in Mitja Vezovišek: ADIJO, FINANČNI STRES

Finančni stres je posledica pomanjkanja znanja in neurejenih osebnih financ. Čeprav biološko spadamo med odrasle, smo lahko finančno še nedorasli otroci. Se želite kar se da hitro finančno »postarati« in s tem vplivati na kakovost svojega življenja? Z upoštevanjem nasvetov iz knjige boste lahko svojo prihodnost ne le dohiteli, temveč celo prehiteli.

Priznana slovenska strokovnjaka za osebne finance Ana in Mitja Vezovišek sta združila znanje, izkušnje in konkretne primere iz skoraj dveh desetletij delovanja na področju osebnih financ. V knjigi ovržeta 39 mitov, ki nam otežujejo pot do finančne zrelosti, pojasnita šest obdobij finančne starosti in nas usmerita na mirno pot skoznje.

Postati finančno zrel ni preprosto, vendar je mogoče! Vprašanje je le, kaj smo pripravljeni narediti, da to dosežemo. Vsi moramo prehoditi isto pot in iti skozi vsa obdobja finančnega odraščanja, da bi dosegli finančno zrelost, neodvisnost in celo svobodo.

Vse pri MK.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine