14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Dober odziv podaljšal razstavo Tisnikarjevih del v Slovenj Gradcu

Obsežna razstava del koroškega slikarja Jožeta Tisnikarja, ki so jo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pripravili ob slikarjevi 90-letnici rojstva in 20-letnici smrti ter jo odprli 29. junija letos, je naletela na velik odziv. Zato so se v galeriji odločili razstavo podaljšati do sredine oktobra.

 

Razstava Tisnikarjevih del je osrednja letošnja razstava v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Razstavo, ki bi po prvotnih načrtih bila na ogled do sredine septembra, je doslej obiskalo več kot 1100 obiskovalcev. V galeriji so se odločili, da jo podaljšajo do 14. oktobra, del pa bo na ogled do 21. oktobra.

“Čeprav je razstava še na ogled, lahko v grobem že podamo oceno, da je požela ogromno zanimanja in velik odziv. Velik obisk razstave in pozitivni odzivi obiskovalcev nanjo nam znova dokazujejo, da ostaja Tisnikar venomer aktualen, razstavo pa smo zasnovali tako, da tudi tistim obiskovalcem, ki Tisnikarja poznajo že od prej, razkriva in izpostavlja neke morda manj znane vidike njegovega življenja in ustvarjanja,” je za STA pojasnila kustosinja razstave Katarina Hergold Germ.

Poleg del iz vseh obdobij Tisnikarjevega ustvarjanja razstavo dopolnjuje raznovrstno dokumentarno in fotografsko gradivo. Med drugim je razstavljena secirna miza, na kateri je Tisnikar delal, vse to pa obiskovalcem dopolnjuje izkušnjo ogleda, navaja kustosinja.

Tudi spremljevalni program razstave pritegne vse generacije in je bil doslej po podatkih galerije zelo dobro obiskan. Tako julijska predavanja za odrasle, ki jih je pripravil sokustos razstave Marko Košan, kot tudi torkove počitniške Bernekerjeve ustvarjalnice za otroke, na katerih so otroci sprva spoznali Tisnikarja in nato ustvarjali. Tisnikarja so v sklopu vodstev z delavnico spoznavali tudi otroci v okviru počitniškega varstva zavoda Mocis.

Ob tem je med novostmi v galeriji soba pobega, namenjena nekoliko starejšim otrokom, ki je vsebinsko prav tako vezana na Tisnikarjevo razstavo. Na ogled so tudi portretne fotografije, ki so jih v v več obdobjih Tisnikarjevega življenja posneli različni fotografi, med njimi Dragiša Modrinjak in Tihomir Pinter.

Zadnje novice

Sorodne vsebine