4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

Piše: C. R. / STA

S projekcijo drame Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se bodo danes v Budimpešti pričeli šesti Dnevi slovenskega filma. 

Sanremo prinaša zgodbo Bruna in Duše, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. “V filmu se sprašujem, ali čustva lahko premagajo bolezen. Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase,” je na spletni strani Baza slovenskih filmov zapisal režiser. V glavnih vlogah sta zaigrala Sandi Pavlin in Silva Čušin. Projekcijo v Budimpešti bo pospremil pogovor z režiserjem.

Film je imel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem programu 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v Talinu. Uspešno je potoval po festivalih v Evropi in ZDA, režiser pa je letos prejel nagrado Štigličev pogled za režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk.

Dan kasneje bo projekcija filma Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić, v katerem gledalec spremlja zgodbo mlade slikarke Eve (Liza Marijina), ki ji gre trenutno v življenju vse narobe.

Dneve slovenskega filma bo sklenila projekcija filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Film pripoveduje o Borisu Robiču (Radoš Bolčina), na katerega nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Ko kriminalist Andrej čez čas ugotovi, da je Boris popolnoma nezanimiv človek za odstrel, policija preiskavo ustavi. Ker se Boris s tem ne more sprijazniti, začne z iskanjem potencialnih osumljencev, na kar ugotovi, da ga sovraži več ljudi, kor si je lahko predstavljal, so vsebino filma povzeli pri SFC.

Na festivalu KRAFFT v Kranju je Bolčina za vlogo v filmu prejel zlato jabolko za posebne dosežke (najboljši igralec). Pred tem je prejel vesno za glavno moško vlogo na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, režiser Darko Sinko je prejel vesno za najboljšo režijo, film pa je prejel še posebno omembo Art kino mreže Slovenije, so še sporočili iz SFC.

Dneve slovenskega filma organizirajo SFC, Budapest Film in Veleposlaništvo RS v Budimpešti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine