4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Deveti koncert Mladih virtuozov zaznamujeta sopranistka Beti Bratina in pianist Urban Stanič

Deveti koncert Mladih virtuozov zaznamujeta domača glasbenika, sopranistka Beti Bratina in pianist Urban Stanič. Beti Bratina je pričela svojo glasbeno pot kot violinistka in iz violine leta 2013 na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala s pohvalo. Je članica kvarteta Accadémia ter Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Odpela je že več recitalov ter nastopila v krstni izvedbi prve slovenske opere Belin J. F. Zupana. Pianist Urban Stanič je zmagovalec slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik druge nagrade na finalnem tekmovanju v Kölnu. Trenutno se šola v razredu zaslužne profesorice D. Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Sopranistka Beti Bratina se je začela petje učiti septembra 2015 na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik v razredu prof. B. Nagode. Glasbeno pot je sicer začela kot violinistka in iz violine leta 2013 na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala s pohvalo. Je članica kvarteta Accadémia ter Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Odpela je že več recitalov ter nastopila v krstni izvedbi prve slovenske opere Belin J. F. Zupana. Obiskuje mojstrske tečaje doma in v tujini pri pevskih pedagogih, kot so T. Vasle, M. Fink in C. Visca. Redno se udeležuje tudi pevskih tekmovanj: SGSM Novo mesto 2017 (drugo mesto, druga nagrada), Coetus Cantorum Prebold (prvo mesto), Lav Mirski Osijek 2018 (druga nagrada), IMMCC Maribor 2018 (druga nagrada) in Temsig 2019, kjer je v najvišji kategoriji osvojila prvo mesto in zlato plaket.  Na koncertu v sklopu Mladih virtuozov bo predstavila dela W. A. Mozarta, C. Gounoda, G. Verdija, G. Donizettija, V. Bellinija in G. Puccinija.  Na klavirju jo bo spremljala Irina Milivojević, ki se prepoznavno uveljavlja v slovenskem glasbenem prostoru in je med najbolj iskanimi komornimi glasbenicami srednje generacije.

 Pianist Urban Stanič je zmagovalec slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik druge nagrade na finalnem tekmovanju v Kölnu. Trenutno se šola v razredu zaslužne profesorice D. Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Lani in letos je imel več odmevnih koncertov: nastopil je v sklopu Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, s Filharmoničnim orkestrom je izvedel Concertino za klavir in godala Lucijana Marije Škerjanca ter Divertissement Matije Bravničarja, s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani je nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, v berlinskem Konzerthausu je igral Schumannov Klavirski koncert v a-molu, na Managerskem koncertu pa je nastopil s prvim stavkom prvega klavirskega koncerta Čajkovskega, z Orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Georgeom Pehlivanianom. Samostojno je nastopil na festivalih in koncertnih ciklih, kot so Imago Sloveniae, Festival Ljubljana (Mladi virtuozi), Piano FVG in The International Holland Music Sessions; junija je ponovno nastopil za Imago Sloveniae na odprtju festivala Poletje v Stari Ljubljani. Že vrsto let dosega najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih, na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov je v letih 2013, 2016 in 2019 prejel tri zlate plakete, tri prva mesta in posebne nagrade za najboljšo izvedbo Scarlattijeve sonate, obvezne skladbe in skladbe slovenskega skladatelja. V drugem delu koncerta bodo zazvenela dela J. S. Bacha in  F. Liszta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine