6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Daniel García Trio v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

Daniel García Trio se bo predstavil v Cankarjevem domu danes ob 21. uri. Daniel García Diego, eden najprodornejših pianistov nove španske jazzovske generacije, se bo s svojo skupino iskrivega sodobnega jazza s pridihom flamenka premierno predstavil v Sloveniji.

»Flamenko in jazz sta brata,« pravi Daniel García Diego, eden najbolj izvirnih glasov nove generacije španskega jazza. »Imata bistvene skupne stvari: izražata zelo intenzivne občutke, ob igranju pa zahtevata predanost, popolno prisotnost in veliko energije.«

Daniel García Diego se poglablja v glasbo svoje rodne dežele. Rezultat je ekspresivna glasba, v kateri se ritmična intenzivnost združuje z melodičnim bogastvom, prefinjeno harmonijo in izjemno virtuoznostjo.

Zaradi dolgoletnega skupnega igranja je glasbena interakcija med Danielom in njegovimi partnerji: Reinier Elizarde na kontrabasu in Michael Olivera na bobnih, tekoča, globoka in učinkovita.

Daniel García Diego se je rodil v Salamanci leta 1983. Kot študent na Berklee College v Bostonu se je poučeval pri panamskem jazz pianistu Danielu Pérezu, ki je postal njegov mentor in odločilno vplival na njegov glasbeni razvoj. Leta 2011 je Daniel García Diego na Berkleeju prejel nagrado za najboljšo jazzovsko izvedbo. Njegova glasba ima v svojem bistvu flamenko, jazz, klasično glasbo in še veliko več.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine