12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Danes, ob 20.10 uri, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24T! Gost: Lenart Rihar

V soboto ob 20.10 vabljeni k ogledu oddaje beremo na Nova24T! Gost v oddaji bo publicist, urednik revije Zaveza in direktor Rafaelove družbe Lenart Rihar, s katerim bomo spregovorili o pomenu revije Zaveza, knjigah in stanju slovenske družbe.V soboto ob 20.10 vabljeni k ogledu oddaje beremo na Nova24T! Gost v oddaji bo publicist, urednik revije Zaveza in direktor Rafaelove družbe Lenart Rihar, s katerim bomo spregovorili o pomenu revije Zaveza, knjigah in stanju slovenske družbe.

 

Lenart Rihar se je rodil leta 1971. Diplomiral je na Teološki fakulteti v Ljubljani iz življenja in dela ekonomista, filozofa in pisatelja dr. Marka Kremžarja. Še kot študent je sodeloval pri ustanovitvi več novih edicij, ki so izhajale pod okriljem Študentske založbe, denimo Claritas in Beletrina. Bil je odgovorni urednik revije Tretji dan. Ureja revijo za Slovence po svetu Naša luč, ki ima sedež v Rafaelovi družbi. Leta 2014 je prevzel urejanje revije Zaveza.Bil je tudi svetovalec v državnem zboru in šef kabineta ministrice za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojce Kucler Dolinar. Z družino živi v Polhovem Gradcu.

Med drugim ga bomo vprašali:

Gospod, Rihar ste urednik revije Zaveza, ki je glasilo Nove Slovenske zaveze. Morda bi za začetek povedali nekaj besed o Društvu Nova Slovenske zaveza. Če se ne motim je nastalo maja 1991, se pravi tik pred slovensko osamosvojitvijo?

Društvo NSZ izdaja revijo Zaveza s člansko prilogo Mi med seboj, Urednik revije Zaveza je bil vse od začetka izhajanja v maju 1991 do leta 2013 Justin Stanovnik, ki je bil znan po zelo dolgih in intelektualno močnih uvodnikih…

Konec leta 2013, oziroma v začetku leta 2014 ste postali urednik revije Zaveze. Takrat je tudi Antona Drobniča na čelu Nove Slovenske zaveze zamenjal Peter Sušnik. Se pravi, da je prišlo do zamenjave generacij. Glede na to, da ste že imeli uredniške izkušnje, je bil to verjetno ravno pravšnji izziv za  vas?

Predsednik NSZ Peter Sušnik je v eni zadnjih številk Zaveze zapisal, če ga citiram: »Naše osnovno poslanstvo nam narekuje, da ne sedimo križem rok v čakanju in upanju, da nam bo rezultat naslednjih volitvah všeč. Tveganje, da ne bo, je preveliko«. Ali to pomeni, da razmišljate, da bi na naslednjih volitvah nastopili kot stranka?

Kako pa gledate na pojav intelektualne pobude imenovane Katedrala svobode, ki se spogleduje tudi z mislijo o ustanovitvi nove politične stranke? Je  na desni sredini še prostor za kakšno novo stranko? Bi bila potrebna ustanovitev kakšne prave liberalne stranke, v klasičnem pomenu te besede?

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV, kjer bo Lenart Rihar spregovoril tudi o delovanju Rafaelove družbe, ki je ustanova za pomoč slovenskim izseljencem in zdomcem pri gojitvi slovenstva in katolištva, neuravnoteženi slovenski medijski sceni in slovenski prihodnosti.
M. B.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine