13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Danes mineva 100 let od smrti velikega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja

Na današnjo stoto obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja je biilo na sporedu še nekaj dogodkov v nizu številnih prireditev, ki se vrstijo v letošnjem Cankarjevem letu. Največji je bil celodnevni mednarodni posvet v Ljubljani, na katerem so osvetlili njegovo literaturo, nazore in pomen. S tem se Cankarjevo leto počasi bliža h koncu.

 

Simpozij je bil v največjem slovenskem hramu kulture, ki nosi pisateljevo ime, predstavil in osvetlil obe razsežnosti Cankarjeve literarne dediščine, po napovedih organizatorjev “tako njen umetniški pomen kot večplasten nagovor naše duhovnozgodovinske sodobnosti”.

Na njem so sodelovali priznani slovenski literarni zgodovinarji in nekateri gosti iz tujine. V prvem delu so se posvetili Cankarjevim nazorom, osrednji del je izpostavil duhovne razsežnosti njegove literature, zadnji sklop predavanj pa se je nanašal na Cankarjev mednarodni pomen.

Med dogodki, ki so se zvrstili na današnjo obletnico, je bila v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani tudi koncertna uprizoritev odlomkov iz Cankarjevih pisem Anici Lušin, ki jo je režiral Ivo Svetina; nastopili so Daša Doberšek, Jana Zupančič, Uroš Fürst in Jernej Gašperin. V Knjižnici Litija pa so obletnici posvetili večer poezije in glasbe z Juretom Torijem in Juretom Longyko.

Cankar se je rodil 10. maja 1876 na Vrhniki kot osmi od 12 otrok, umrl pa je na današnji dan leta 1918, star 42 let. Za seboj je pustil obsežen literarni opus, ki obsega tako poezijo kot prozo in dramatiko.

Stoletnica njegove smrti je bila povod za številne dogodke, ki so se vrstili v tem letu, zlasti na rojstni Vrhniki, kjer med drugim pripravljajo še proslavo ob zaključku Cankarjevega leta, združeno s praznovanjem dneva samostojnosti.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine