3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Danes koncert Anje Šinigoj in Gašperja Vuge – Kogojevi dnevi 2021

Piše: Jože Jan

V sklepu mednarodnega festivala sodobne glasbe “Kogojevi dnevi 2021” bo danes, 17. septembra ob 20. uri v Kulturnem domu Deskle koncert pianista Gašperja Vuge in sopranistke Anje Šinigoj. 

Program vključuje v prvem delu cikel pesmi “Les nuits d’été” op.7 , ki jih je spisal francoski skladatelj Hector Berlioz. Po značaju so zelo intimna dela y ljubezensko tematiko, ki govorijo o pomladi, zaljubljenosti, pogrešanju, želji in hrepenenju po ljubljeni osebi, izgubi in ponovni združitvi.

V drugem delu koncerta bosta izvajalca predstavila izbor samospevov Marija Kogoja “Poslednji samospevi”, pesem “Pomlad” pesnice Mile Kačič, ki je uglasbil Tine Bec in izbor treh samospevov iz cikla “Sedem samospevov na pesmi iz ciganske lirike”, ki je leta 1991 napisal Marijan Lipovšek.

Anja Šinigoj je glasbeno pot začela z učenjem klavirja, najprej v Glasbeni šoli Nova Gorica, kasneje pa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je maturirala. Z učenjem petja je začela na ljubljanskem konservatoriju, od leta 2016 pa se izobražuje na akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst, trenutno obiskuje drugi letnik magistrskega študija petja. Prejela je nekaj zlatih plaket na državnih in mednarodnih tekmovanjih, leta 2019 je na mednarodnem tekmovanju IMMCC Maribor prejela 1. nagrado in zlato plaketo.  Pela je v različnih zborih , trenutno je zaposlena kot pevka v opernem zboru SNG Opera in balet Ljubljana. Kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom NOVA filharmonije, s Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Baročnim orkestroma Akademije za glasbo Ljubljana ter z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Opera in balet Maribor.

Gašper Vuga je z učenjem klavirja začel na Glasbeni šoli Nova Gorica in ga nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je leta 2013 z odliko maturiral. Vpisal se je na fakulteto za strojništvo v Ljubljani, kjer je po zaključku študija tudi zaposlen kot mladi raziskovalec. S solopevko Anjo Šinigoj sodeluje že od srednješolskih let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine