16.6 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Danes je svetovni dan poezije

Piše: Jože Jan

Leta 1999 je organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO 21. marec razglasila za »svetovni dan poezije« z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije.

Obenem je danes tudi prvi pomladni dan. Pomlad in poezija sta si sorodna, saj se s prihodom pomladi narava pojavi v vsej svoji lepoti. Španski pesnik in pisatelj Gustavo Adolfo Bécquer je lepo opisal povezavo poezije in pomladi: »Dokler bo na svetu pomlad, bo tudi poezija!«

Na žalost pa lepote poezije in pomladi danes svet ne more popolnoma uživati zaradi krute vojne na ukrajinskih tleh. Ko bi le za nekaj dni bombe zamenjali za poezije… »Poezija je dejanje miru. Mir gre v pesniško ustvarjanje, kakor moka v kruh,« je napisal Pablo Neruda, čilski pesnik in Nobelov nagrajenec.

Poezija je sinonim življenja, lepote, ljubezni, miru in sprave.

 

Molitev za spravo

O Bog, ki véruješ v ljudi,začasne popotnike in sopotnikeblatnih zemeljskih dni in poti,ki vežeš rojake iz roda v rodiz davne preteklosti v davno prihodnost, –o Bog, ki vladaš živim in mrtvim,daj, da živi pokopljejo mrtve!

Daj mrtvim pokoj in živim mir!Daj zrušiti vse boleče spominena bratsko prelito kri in zločine!Odpri ljudem, Bog, oči za resnico,srce za pravico, dobroto in čast!

Kajti prišel je čas za častter čas za nov začetek in upanje.

O Bog, ki ljubiš še tiste, ki te ne ljubijo,usmili se jih, ki so gluhi za častin za človeško ljubezen do bližnjega,vzemi jih k sebi, milostno in nemudomain reši nas kuge sovražnosti! Amen.

 

Tone Kuntner

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine