4.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Danes je nedelja Svetega pisma, po Sloveniji organizirani svetopisemski maratoni in različne slovesnosti

Na današnjo nedeljo katoliška Cerkev praznuje nedeljo Svetega pisma, kar je sicer že trideseta nedelja Svetega pisma zapored.

 

Geslo letošnje nedelje je Na poti z Besedo in je vzeto iz evangeljske pripovedi o emavških učencih (Lk 24), ki jo je papež Frančišek v zaključnem dokumentu sinode o mladih predstavil kot temeljno podobo, ki naj usmerjala delo Cerkve za mlade.

Božja beseda nas po Svetem pismu spremlja v naših vsakdanjih situacijah. Besede ni mogoče spoznati samo preko razpravljan in pogovorov, temveč je potrebno sprejeti vabilo in stopiti z njo na pot konkretnega vsakdanjega življenja. 

V letošnjem letu želimo posebno pozornost posvetiti bralcem Božje besede v bogoslužju. Ti so še posebej poklicani in izbrani, da na tak način posredujejo Božjo besedo, da se bo lahko dotaknila src poslušalcev, tudi mladih, in bodo mogli v njej prepoznati Božji nagovor zase in za Cerkev danes.

Nedelja Svetega pisma je praznik Svetega pisma. Najprej želi biti zahvala za Gospodov dar, da nam “razlaga pismo”, prav kakor je praznik Svetega Rešnjega telesa zahvala za dar, da nam “lomi kruh”. Misel iz evharistične molitve pri mašah za različne potrebe nas postavi v Emavs, pred učenca, ki sta prepoznala Jezusa – po lomljenju kruha (Lk 24,30-31). Naj ob branju in poslušanju Svetega pisma tudi naša srca zagorijo, da bomo lahko prepoznali, kaj Gospod danes pričakuje od nas. 

Nedelja Svetega pisma je praznik vseh tistih, ki se še posebej posvečajo njenemu razlaganju in branju pri bogoslužjih, v različnih medijih, na duhovnih vajah in izobraževanjih, po skupinah in domovih. Spomnimo se bogate svetopisemske dediščine, ki jo imamo Slovenci in ki nam je danes lahko v veliko spodbudo in navdih. Hkrati je to priložnost hvaležnega spomina na prevajalce, pisce razlag in komentarjev, izdajatelje različni bibličnih pripomočkov ter še na mnoge druge, ki se posvečajo oznanjevanju Božje besede.

Nedelja svetega pisma je vedno blizu spomina spreobrnjenja apostola Pavla in sklepa molitvenega tedna za edinost kristjanov. Apostol Pavel je rasel ob Svetem pismu in ga s svojimi pismi soustvarjal. Ker imamo vsi kristjani isto Sveto pismo, nas to povezuje med seboj ter prispeva k delu za edinost kristjanov. Obenem je to priložnost za iskanje načinov, kako bolje »ravnati z Božjo besedo« (2 Tim 2,15).

Praznovanje svetopisemske nedelje se je v Sloveniji začelo že leta 1990 na pobudo katoliških biblicistov, pripravilo pa ga je Slovensko biblično gibanje, ki so ga pred petindvajsetimi leti ustanovili slovenski škofje.  

Na volilnem občnem zboru 28. novembra 2018 se je SBG preoblikovalo v Zavod Biblično gibanje, ki si bo tudi še naprej prizadeval spodbujati in širiti kulturo branja in poznavanja Svetega pisma ter na različne načine pomagati, da bi čim več ljudi lahko slišalo Božjo besedo, ji odprlo srce in doživelo njeno moč. Škofje so za voditelja zavoda imenovali dr. Maksimilijana Matjaža, je sporočil Tiskovni urad Slovenske škofovske konference.

Zavod Biblično gibanje vas vabi, da se udeležite škofijskih srečanj ob nedelji Svetega pisma, ki se bodo odvijala v nedeljo, 27. januarja ob 15.00 na naslednjih krajih:

  • CELJE, v cerkvi sv. Jožefa vodi besedno bogoslužje upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, po bogoslužju predavanje Jožeta Planinška.

  • VIPAVA, na Škofijski gimnaziji predavanje škofa Jurij Bizjak in nato srečanje.

  • LJUBLJANA, v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Trnovem vodi sv. mašo nadškof Stanislav Zore, po maši predavanje Jožeta Krašovca; pri maši bo sodeloval pevski zbor Consortuim musicum.

  • MARIBOR, v stolnici sv. Janeza Krstnika sv. maša z nadškofom Marjanom Turnškom, nato kateheza za bralce Božje besede (Milada Kaležič in Maksimilijan Matjaž).

  • LENDAVA, v cerkvi Svete Katarine Aleksandrijske molitev pred Najsvetejšim in predavanje Sama Skralovnika.

  • NOVO MESTO, v kapeli Baragovega zavoda kratko besedno bogoslužje in predavanje g. Janka Pirca.

Po slovenskih župnijah so sicer na današnji dan organizirani svetopisemski maratoni – javno branje Božje besede.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine