9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Današnji dan posvečen Primožu Trubarju

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. V Predsedniški palači vabijo na dan odprtih vrat, v Univerzitetni knjižnici Maribor na okroglo mizo.

V uradu predsednika republike bodo na državni praznik pripravili dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom ob 11. in 13. uri ogledali poslopje Predsedniške palače. Predsednik republike Borut Pahor bo dopoldne na slovesnosti v veliki dvorani vročil državna odlikovanja, ob 13. uri bo nagovoril obiskovalce.

V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo Trubarju posvetili tokratna Spominjanja. Na okrogli mizi v Glazerjevi dvorani, ki se bo pričela ob 17. uri, bosta Trubarja 510 let po njegovem rojstvu v naš čas postavila odlična poznavalca njegovega dela Kozma Ahačič in Fanika Krajnc Vrečko. Sledilo bo odprtje razstave z naslovom Lubi Slouenci v knjižnem razstavišču UKM.

V Sovodnjah ob Soči pred Rubijskim gradom pa se bodo s krajšo slovesnostjo spomnili odkritja doprsnega kipa Trubarja pred desetimi leti. Istočasno se bodo poklonili očetu slovenskega jezika ob 510-letnici rojstva. Kot piše v vabilu, ne gre pozabiti, da je ime Trubar trdno vezano na Sovodnje ob Soči, saj je slovenski pridigar večkrat prenočeval v tamkajšnjem Rubijskem gradu. Slovesnost prirejata Občina Sovodnje ob Soči in Kulturni dom v Gorici.

S praznikom sovpada tudi izid knjige Dopisi papeškega tajnika pri Založbi ZRC. Knjiga obravnava obdobje reformacije in se osredotoča na mestoma tragičen lik Petra Pavla Vergerija, nekoč tudi koprskega škofa, proti koncu življenja pa skorajda spreobrnjenca v protestantizem in izobčenca, ki je bil tesno povezan s Trubarjem. Slovenskemu reformatorju je med drugim svetoval pri izbiri jezika in pisave, v katerih naj tiska Katekizem in mu pomagal najti tiskarja, Trubar pa Vergerija navaja kot enega glavnih ljudi, ki so ga navdihnili za prevode in izdaje verskih knjig v ljudski jezik. Avtor prevoda in spremne študije je Gregor Pobežin, predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je tedanjemu predsedniku Slovenskega centra Pen Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga je junija 2010 sprejel DZ.

Odbor za kulturo DZ je dan Primoža Trubarja letos že počastil s proslavo v parlamentu minuli petek. Na njej je predsednik DZ Milan Brglez Trubarjev dan opisal kot praznik znanja, vztrajnosti in poguma. Predsednik državnozborskega odbora za kulturo Dragan Matić pa je Trubarja označil kot političnega misleca, saj ga je zanimal narod kot celota.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine