3.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Cikel koncertov trobil SiBRASS 2020 – takole se s koncerti premaguje pandemijo in negotovost letošnjega leta

Društvo SiBRASS tudi v negotovem letu 2020 nadaljuje in nadgrajuje cikel koncertov, v katerem predstavlja najrazličnejša glasbena dela in zasedbe s poudarkom na trobilih. Prvemu bo mogoče prisluhniti že to nedeljo, 27. septembra 2020, ob 11. uri v Slovenski filharmoniji v Dvorani Slavka Osterca. Skladbe skladateljev Rolanda Szentpálija, Georga Philippa Telemanna, Roberta Kampleta in Gioachina Rossinija bosta izvajala Nejc Merc na evfoniju in Davorin Mori na klavirju. Za vse koncerte cikla SiBRASS 2020 bomo o možnostih obiska v živo sproti obveščali preko spletne strani www.sibrass.com in pa na Facebook strani društva SiBRASS, hkrati pa se bomo potrudili, da bodo vsi koncerti na ogled tudi v živo preko spleta.

 

Merc je na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegel izjemne rezultate in prejel številna priznanja, v Sloveniji je prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado. Svoje znanje je izpopolnjeval pri svetovno priznanih profesorjih, kot so Øystein Baadsvik, Steven Mead, Thomas Rüedi, Roger Bobo in James Gourlay.

Mori pa je študiral klavir in dirigiranje na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu pri Alexeiju Kornienku ter klavir na Univerzi Mozarteum v Salzburgu v razredu Claudiusa Tanskega. Trenutno pa študira dirigiranje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, v razredu Johannesa Wildnerja.

Predsednik društva SiBRASS in umetniški vodja koncertnega cikla Franc Kosem je vesel, da so lahko v društvu s podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in ostalih podpornikov zasnovali štiriletni programski okvir koncertnega cikla.

„Vsak koncert posamezne sezone bo izpostavil določeno izvajalsko zasedbo, kot so trobilni kvinteti, manjše in raznolike komorne zasedbe, ki vključujejo vsaj en trobilni instrument, večji trobilni ansambli, dueti trobilnega instrumenta in klavirja ter komorne zasedbe mlajših generacij trobilcev. Za izbor predstavnikov mlajše generacije smo zastavili in izpeljali razpis, v katerem je sodelovala obsežna strokovna komisija v sestavi odličnih pedagogov z vseh slovenskih institucij na srednji in univerzitetni stopnji glasbenega izobraževanja. Člani komisije so bili: Boštjan Lipovšek, Jure Gradišnik, Matjaž Jevšnikar, Andrej Karba, Nejc Merc, Boris Dvoršak, Dejan Podbregar, Jure Krajnc, Damir Tkavc, Miran Šumečnik, Mirko Orlač in Rok Vilhar. Veseli nas številčno obetaven odziv mladih in pa predvsem to, da so bile vse prijave umetniško izredno prepričljive, zaradi česar je bilo delo komisije izredno naporno,“ ocenjuje Kosem.

Tokrat se bodo prestavili hornist Sebastijan Buda v duetu s pianistom Urbanom Staničem ter kvartet rogov FourCor, ki ga poleg Bude sestavljajo še Blaž Ogrič, Petar Kšenek in Gašper Okorn. Na preostalih koncertih bodo nastopili že omenjena evfonist Nejc Merc v duetu s pianistom Davorinom Morijem ter hornist Andrej Žust, ki bo tokrat nastopil v triu z orkestrskima kolegoma, trobentačem Gabórjem Tarkövijem in pozavnistom Jesperjem Buskom Sørensenom, ter izjemno obetaven sestav diplomantov ljubljanske Akademije za glasbo – Trobilni kvintet Schaka.

„Koncertni cikel SiBRASS v letošnjem letu obsega štiri komorne koncerte, medtem ko smo program za večji trobilni ansambel zaradi vsem znanih epidemioloških razmer raje prestavili na poznejši čas,“ poudarja Kosem.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na številki 051 390 787, na spletni strani www.sibrass.com/uvodna najdete podroben program ter na https://www.facebook.com/Dru%C5%A1tvo-SiBrass-1435117599937297/

Z željo, da boste objavili to novico, vas lepo pozdravljam in želim vse dobro.

Za Društvo SiBRASS, Alen Salihović

————————————-

KONCERT 1

Evfonij in klavir

Nedelja, 27. september 2020 ob 11.00

Slovenska filharmonija, Dvorana Slavka Osterca

Izvajalca

Nejc Merc, evfonij

Davorin Mori, klavir

Program

Roland Szentpáli

KONCERTANTNA SIMFONIJA

I. Introduction

II. Passepied

III. From Nóra

IV. Play

Georg Philipp Telemann

SONATA ZA FAGOT IN CONTINUO v f-molu, TWV 41:f1

Triste

Allegro

Andante

Vivace

Robert Kamplet

SKRIVNOST

BLIZU

Gioachino Rossini

LARGO AL FACTOTUM (Cavatina iz Seviljskega brivca)

KONCERT 2

Trobilni trio

Nedelja, 11. oktober 2020 ob 11.00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Izvajalci:

Gábor Tarkövi, trobenta

Andrej Žust, rog

Jesper Busk Sørensen, pozavna

KONCERT 3

Koncert nove generacije

Nedelja, 29. november 2020 ob 11.00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Izvajalci

Sebastijan Buda, rog

Urban Stanič, klavir

Kvartet rogov FourCor

Sebastijan Buda

Blaž Ogrič

Petar Kšenek

Gašper Okorn

KONCERT 4

Trobilni kvintet

Nedelja, 20. december 2020 ob 11.00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Izvajalci

Trobilni kvintet Schaka

Matej Kravcar, trobenta

Dominik Rus, trobenta

Blaž Ogrič, rog

Tine Plahutnik, pozavna

Rok Grubelnik, tuba

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine