4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Celovečerni koncert ob 50. obletnici smrti primorskega skladatelja Ivana Ščeka (1925-1972)

 

Piše: L. K.

 

Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Nova Gorica in Društvo Zapisi vabijo v nedeljo, 25. septembra 2022, ob 18. uri v Cerkev svetega Silvestra v Dornberku na celovečerni koncert ob 50. obletnici smrti primorskega skladatelja Ivana Ščeka (1925-1972).

Prisluhnili bomo zborovskim delom skladatelja Ivana Ščeka – Štefana Kovača v izvedbi Mešanega pevskega zbora Psallite iz Ljubljane. Zboru bo dirigiral sin skladatelja Ivana Ščeka zborovodja Matjaž Šček, na orglah bo zbor spremljal Gregor Klančič. Vstop je prost. Vabljeni!

Mešani pevski zbor Psallite deluje v frančiškanski župniji Marijinega oznanjenja v Ljubljani kot projektni zbor in eden od šestih pevskih sestavov. Sestavlja ga okrog dvajset pevcev. Skoraj vsi pevci so peli ali še pojejo v najboljših slovenskih zborih. S tem imenom nastopa od leta 2010. Vodi ga Urban Udovič. Tokratni program skladb bo ob 50. obletnici smrti primorskega skladatelja Ivana Ščeka izvedel zbor pod vodstvom skladateljevega sina, zborovodje Matjaža Ščeka.

Zborovodja Matjaž Šček se je rodil leta 1958 v Kopru v glasbeni družini (oče Ivan Šček, skladatelj in zborovodja, sestra Alenka Šček – Lorenz, vrhunska pianistka). Po srednji glasbeni šoli je najprej študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato pa se je izobraževal pri priznanem slovenskem skladatelju in dirigentu Lojzetu Lebiču na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Uspešno je vodil več ljubiteljskih pevskih sestavov, med drugimi Moški zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine, Komorni zbor Ipavska, Komorni zbor RTV Slovenija ter vrsto zborov v deželi Furlaniji – Julijski krajini. V vrh njegovega zborovskega ustvarjanja spada desetletje dela z Ljubljanskimi madrigalisti (1991–2001). Je eden izmed redkih vrhunskih zborovodij na slovenski zborovski sceni in tudi izven meja, ki je v svojih letih delovanja pustil svojstven pečat v zborovski glasbi. Svojo kvaliteto na amaterskem zborovskem področju še naprej dokazuje tudi z vsemi pevskimi sestavi, s katerimi sodeluje.

Mnoge nagrade doma in po svetu pričajo o njegovi kakovosti umetniškega izvajanja del, briljantnosti in rahločutnosti interpretacij skladb. V slovenskem in evropskem glasbenem prostoru je Matjaž Šček poznan kot izreden interpret, ki notam vdihuje življenje in ustvarja sozvočja, je zborovodja z občutkom za mehkobo in krhkost, je zborovodja s karizmo. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je vedno dosegal najvišje uvrstitve in priznanja. V letu 2001 je Matjaž Šček za svoje dosežke prejel najvišje priznanje Sklada za kulturne dejavnosti Slovenije – ZLATO GALLUSOVO PLAKETO, leta 2008 pa je bil dobitnik plakete Občine Vipava.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine