6.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Čebelarska zveza Slovenija med letošnjimi prejemniki nagrade državljan Evrope

Čebelarska zveza Slovenije je s projektom svetovnega dneva čebel, ki smo ga prvič obeležili 20. maja, med letošnjimi prejemniki nagrade državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament. Čebelarsko zvezo je za nagrado predlagalo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije.

Evropski parlament nagrado državljan Evrope vsako leto podeljuje posameznikom, združenjem in organizacijam za posebne dosežke pri tistih dejavnostih, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje ter tesnejše povezovanje med državljani članic ali krepijo čezmejno in mednarodno sodelovanje v EU.

Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta. Vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo. Odbor za podelitev nagrad, ki mu predseduje predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, je med nacionalnimi predlogi izbral 50 dobitnikov iz 26 članic EU.

Med nagrajenci se je znašla tudi Čebelarska zveza Slovenije, in sicer za pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude. Za nagrado so jo predlagali vsi evropski poslanci iz Slovenije, torej Lojze Peterle, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Igor Šoltes, Patricija Šulin, Ivo Vajgl, Romana Tomc in Milan Zver.

Predlagatelji so zapisali, da je pobuda odličen primer spodbujanja medsebojnega razumevanja in spletanja trdnejših vezi med državljani na evropski ravni. “S tem izjemnim uspehom in udejanjanjem čezmejnega ter mednarodnega sodelovanja je Čebelarska zveza Slovenije postala ambasadorka evropskega združevanja,” so prepričani.

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji so spomnili, da čebelarska zveza vključuje 7500 čebelarjev, njene aktivnosti pa krepijo zavedanje o tem, kako pomembne so čebele za ljudi in okolje in obenem spodbujajo tesnejše povezovanje državljanov celotne unije. To se po njihovih navedbah kaže tudi v široki podpori, ki jo je prejela pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel. Kot drugo pomembno pobudo v tej smeri so omenili Evropski medeni zajtrk.

Čebelarska zveza bo nagrado prejela 29. junija, sklepna osrednja slovesnost pa bo 9. oktobra v Bruslju.

Na Čebelarski zvezi Slovenije so so ob tej priložnosti zahvalili vsem osmim slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, ki so prepoznali njihovo pomembnost tudi v mednarodnih prizadevanjih.

Lani je iz Slovenije nagrado državljan Evrope prejel program Starejši za starejše, ki ga usklajuje Zveza društev upokojencev Slovenije. Zasnovan je tako, da strokovno usposobljeni prostovoljci skupaj z različnimi strokovnimi službami v lokalnem okolju pomagajo tistim starejšim, ki pomoč najbolj potrebujejo.

V letih pred tem so nagrado državljan Evrope prejeli Lovro Šturm in Društvo Simbioza leta 2012, Boris Pahor leta 2013, Alojz Rebula in Spomenka Hribar leta 2014, Drago Jančar in Tomo Križnar leta 2015 in Evgen Bavčar leta 2016.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine