11.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Čebelarji z vsega sveta danes na srečanju v Žirovnici

Čebelarska zveza Slovenije danes v Žirovnici pripravlja celodnevno svetovno čebelarsko konferenco z naslovom Globalni izzivi v čebelarstvu. Na njej bodo med drugim spregovorili o opraševanju, pomenu uporabe čebeljih pridelkov in problematiki pesticidov, sprejeli pa naj bi tudi deklaracijo, v katero bo med drugim vključen poziv k zaščiti čebel.

Čebelarji bodo na srečanju pred svetovnim dnevom čebel, 20. majem, govorili o opraševanju – ekosistemski storitvi čebel, pomenu uporabe čebeljih pridelkov, skrbi za kakovost in varnost, razvoju sonaravnih načinov za upravljanje varoj čebeljih pridelkov, prenosu znanja v čebelarstvu, problematiki pesticidov, upravljanju pašnih virov čebel ter promociji čebel in čebeljih pridelkov.

Konferenco bodo z nagovori odprli minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Philip McCabe in župan Žirovnice Leopold Pogačar.

Svetovni dan čebel bomo letos na pobudo Slovenije obeležili prvič, namenjen pa je krepitvi zavedanja o pomenu čebel za človeštvo. Različne prireditve ob tej priložnosti potekajo že več kot en mesec, vrhunec pa dosegajo ta teden. Med drugim bodo v Višnji Gori drevi odkrili obeležje kranjski sivki. V Višnji Gori oz. v gradu Podsmreka je namreč sredi 19. stoletja delovala družina Rošic (Rotschütz), ki je postavila prvi trgovski čebelnjak s kranjsko sivko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine