13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

“Carapachayski oder” – gledališka skupina v Argentini

Piše: Jože Jan  

V severnem predmestju 15-milijonskega “velikega Buenos Airesa” deluje že 55 let igralska skupina Carapachayski Oder. Gledališka skupina združuje odrasle in mlade Slovence, ki skušajo vsako leto predstaviti vsaj eno komedijo v slovenskem domu v Carapachayu in po drugih slovenskih domovih v Buenos Airesu. 

 

Malo zgodovine 

Carapachay (beri Karapačaj) je okraj oddaljen 20 kilometrov od centra mesta Buenos Aires. Že po prvi svetovni vojni se je precej slovenskih rojakov naselilo na tem delu predmestja, po drugi svetovni vojni so se tem rojakom pridružili novi naseljenci. Začeli so se zbirati najprej pri slovenskih mašah, kmalu nato so začele delovati sobotne slovenske šole in druge prosvetne dejavnosti. Slovenci so po raznih okrajih velikega Buenos Airesa in tudi v notranjosti Argentine čutili potrebo po lastnih prostorih in tako so z navdušenjem,  vsak po svojih močeh, najprej kupili zemljišče in potem tudi zgradili slovenske domove. V Carapachayu so začeli leta 1960 in sami zgradili dvorano, učne prostore in igrišče. 

Carapachayski Oder je nastal leta 1966, ko so v dvorani doma otvorili gledališki oder. Na vabilu za ustanovni sestanek je pisalo “Dramski odsek mora biti velik vplivni organ v vzgoji naših ljudi. Ne sme se omejiti samo na mladino, mora zajeti vse, kar je našega…” 55 let  je minilo, a še vedno enako mislijo. 

V teh 55 letih je Oder predstavil 33 iger, skupaj z mladino pripravil še druge štiri, in s slovensko osnovno šolo še 13, torej vsega skupaj 50. 

9 režiserjev, več kot 60 igralcev, s pomočniki (scena, kostumi, luči, zvok, šepetalke, itd.) je skoraj vsa slovenska skupnost pri Odru na kakšen način pomagala. Oder je – in upajo, da bo še mnogo let – združeval stare in mlade na pripravljalnih sestankih, vajah in predstavah v carapachayskem domu in v drugih slovenskih domovih v Buenos Airesu. 

  

Dejavnost odra 

Oder skozi vsa leta skuša uprizoriti komedije, saj  se njihova publika rada razvedri in nasmeje. Zadnja leta so predstavili od klasikov (Molierev Skopuh) do modernih slovenskih iger (Limonada Slovenica) in drugih znanih veseloiger (don Camillo, Politikant, Zakonci stavkajo, Butalci, Fiziki itd). 

Publika rada hodi na njihove predstave, saj vedo, da se pripravljajo dolge mesece in izbirajo posrečene veseloigre, tako ,da sta zabava in smeh zagotovljena. 

Mnogokrat jih vabijo tudi iz drugih slovenskih domov, da pri njih ponavljajo predstave. Tudi skupina  rada vabi odrske skupine drugih domov, da pri njih predstavijo svoja dela. 

Stike imajo tudi s Slovenijo. Iz matične domovine dobivajo tekste za prihodnje predstave,obiskala sta jih odrska skupina iz Drežnice in g. Rozman. 

Zaradi pandemije in dolge karantene leta 2020 niso mogli vaditi, še manj pa predstavljati pred občinstvom, so pa skozi 9 sobot  predvajali po Youtube videoposnetke njihovih zadnjih predstav. 

  

Slovenski dom Carapachay 

Vsa dejavnost v slovenskem domu stoji na temeljih ljubezni do Slovenije in prizadevanja, da se med njimi ohrani slovenska kultura, slovenski jezik in vrednote zaradi katerih so njihovi starši in stari starši prišli iz Slovenije v Argentino. 

V slovenskem domu Carapachay imajo dejavnosti skoraj vsak dan. Delovanje Odra smo že opisali, poleg tega imajo še folklorno skupino Maribor, tečaj slovenskega jezika, nedeljsko sveto mašo, mladina ima svojo dekliško organizacijo in fantovsko zvezo, starejši se ob petkih zbirajo na pogovor in balinanje. 

Vsako leto imajo 4 velike prireditve: 

  • Pustno veselico 
  • Obletnico ustanovitve doma v mesecu maju (zadnja leta s predstavo iger Odra) 
  • Mladinski dan (konec avgusta) 
  • Evropska noč v pripravi folklorne skupine Maribor 

Poleg teh prireditev se zberejo večkrat na leto na kosilih in tudi aktivno obiskujejo druge slovenske domove na njihovih osrednjih prireditvah. 

Čeprav jih ni veliko (okoli 100 družin) se radi družijo in se z veseljem  trudijo ohraniti slovenske korenine, krščanske vrline, slovensko besedo in kulturo. Veliko od njih se je že rodilo v Argentini, vendar se vsi čutijo Slovence in upajo to slovenstvo ohranjati še na mnoga leta. 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine