9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

»Capuleti in Montegi« v Ljubljanski Operi

Piše: Jože Jan

V četrtek, 31. marca ob 19.30 uri, bo v Slovenskem Narodnem Gledališču Opera in balet Ljubljana ponovitev opere »Capuleti in Montegi« italijanskega opernega skladatelja Vincenza Bellinija.

Vincenzo Salvatore Carmelo Franceso Bellini (1801-1835), italijanski romantični operni skladatelj, avtor znamenite Norme, je poustvaril operno zgodbo o ljubimcih, ki svojo strast plačata z življenjem. Od najbolj znane Shakespearjeve verzije se opera Capuleti in Montegi razlikuje predvsem v tem, da ne prinaša celotne zgodbe, pač pa zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev.

Tragično zgodbo je na oder postavil belgijski režiser Frank van Laecke, ki je v Sloveniji že režiral opere Katja Kabanova, Lucija Lammermoorska in Devica Orleanska. Bellinijevo opero režiser postavlja v fotografski studio v Veroni leta 1945. Capellio, boter družine Capuletov, povabi svoje na fotografsko portretiranje družine. Še preden je narejen prvi posnetek, se zasliši pok pištole. Capuletov sin umira, začne se uvertura…in maščevanje.

Opera brez legendarnega »balkonskega prizora« se konča z enem najbolj pretresljivih zaključnih prizorov iz opernega repertoarja. V njem sta Romeo in Julija živa do konca. Preden skupaj umreta, odpojeta duet.

Frank Van Laecke je za svoje delo v gledališču prejel številne nagrade tako doma v Belgiji kot po svetu in je avtor režij številnih uspešnih in nagrajenih produkcij muzikalov, med drugimi Hollywood by Night, Jesus Christ Superstar, She Loves Me, Rembrandt, The Sound of Music, Camelot in Dracula. Režiral je tudi mnoge operne produkcije, med njimi so La Bohème, La traviata, Nabucco, Aida, Carmen, Cavalleria rusticana, Don Pasquale, Tosca, Faust, Manon Lescaut, Hamlet in Madama Butterfly, ki je bila izbrana za  najboljšo nizozemsko operno produkcijo v letu 2012.

Opera Capuleti in Montegi se bo v Ljubljanski operi predstavila še v soboto, 2. aprila  ob 19.30 uri.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine