20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Brezplačni družinski festival Plečnikov dan: sobota, 13. maj, 11:00 – 18:00 v Ljubljani

Piše: C. R.

Sobota, 13. maj, 11:00–18:00, več lokacij v Ljubljani

Preživite dan ob srečevanjih z veličastno, odprto in igrivo arhitekturo velikega mojstra. V skupni želji približati Plečnikovo Ljubljano družinam skrbniki in ljubitelji njegove dediščine vabimo na prvi celodnevni brezplačni družinski festival Plečnikov dan!

Družinam želimo ponuditi skupnostno izkušnjo načrtovanja in gradnje z legokockami in velikimi palicami, poslušanja kamišibajske pripovedi, raziskovanja, skiciranja, muziciranja in brezskrbnega igranja v Plečnikovem mestu. Vabimo na delavnice, vodstva in ustvarjalnice: Ustvarjalna sila, Plečnik navdihuje, Tempelj modrosti, Arhitekturna skica, Moj, tvoj, skupni prostor, Ritem arhitekture, Skrivnosti Plečnikovega vrta in Plečnik na sprehodu.

Organizatorji: Mestni muzej Ljubljana, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna in univerzitetna knjižnica, Plečnikova hiša

Partnerji: Center arhitekture Slovenije, Festival Ljubljana, glasbena pedagoginja Mateja Fi, ilustratorka Nuša Jurjevič, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Turizem Ljubljana

O dogodku Plečnikov dan

Oblikovanje mesta je proces, ki se nikoli ne konča. Ko je Plečnik gradil mozaik Ljubljane, je vanj sproti dodajal nove in nove kamenčke. Tudi Plečnik se je rad igral, imel je res bujno domišljijo! Nenehno je spreminjal in izboljševal svoje načrte, preizkušal nove možnosti, nikoli se ni zadovoljil s prvo rešitvijo. Prepričan je bil, da je lahko še boljši! Včasih je bil monumentalen, drugič skromen in varčen pri materialih, vedno pa iznajdljiv in pogumen. Ustvaril je mesto, v katerem je lepo in prijetno živeti, delati, se družiti in se igrati. Njegovi trgi, parki, ulice, mostovi in hiše živijo še danes, čeprav so nastali že pred mnogimi leti.
Misel, da bi z igro in druženjem Plečnikovo mesto skupaj gradili naprej, da bi bilo še boljše in lepše, ter želja približati navdihujočo Plečnikovo Ljubljano družinam nas je skrbnike in ljubitelje Plečnikove dediščine – Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Mestni muzej Ljubljana, Narodno in univerzitetno knjižnico, Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, Festival Ljubljane, Center arhitekture Slovenije / Igrivo arhitekturo, Plečnikovo hišo, Turizem Ljubljana, ilustratorko Nušo Jurjevič ter glasbeno pedagoginjo Matejo Fi – pripeljala do ideje, da priredimo celodnevni brezplačni festival v duhu Plečnikovega ustvarjanja, namenjen družinam, druženju in praznovanju.

Želimo si, da bi Plečnikov dan postal ljubljanski festivalski dogodek vseh prihajajočih pomladi. Sledimo Plečnikovi domišljiji, igrajmo se – z igro naredimo Ljubljano v kateri bomo radi živeli. Tako kot je to znal Plečnik!

Kaj se bo dogajalo, kje in kdaj?

MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE: USTVARJALNA SILA, 11:00–15:00*
Kaj imata skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje neskončnosti! Na ustvarjalnih delavnicah bomo skupaj iz lego kock zgradili tisto Plečnikovo palačo, ki ni bila nikoli uresničena. Mojster Plečnik jo je poimenoval Katedrala svobode. Proučili bomo arhitektove načrte in fotografije, poiskali maketo iz legokock in se preizkusili v gradnji. Ogledali si bomo razstavo LEGO # Plečnik študentov arhitekture in se sprehodili tudi po razstavi Universum Plečnik: Od delavnice do mita. *Vodeni ogledi bodo potekali ob 11:00, 12:00, 13:00 in 14:00.

PLEČNIKOVA HIŠA: SKRIVNOSTI PLEČNIKOVEGA VRTA (krožna mestna pot), 14:00–18:00
Pred Plečnikovo hišo nas bo pozdravila gospodinja Urška, ki je mojstra najbolje poznala. Zaupala nam bo, kako je bilo živeti z velikim arhitektom. V družbi vodiča si bomo od zunaj ogledali njuno domovanje in prekrasen vrt, ki ga bomo raziskali z vsemi našimi čuti ter odkrili, kakšne skrivnosti čuva?

EMONSKA ULICA: PLEČNIK NA SPREHODU (krožna mestna pot), 14:00–18:00

Plečnik se je rad sprehajal. Njegove sprehode je spremljalo živahno brbotanje idej, saj se je prav na njegovih poteh po prestolnici porajala Plečnikova Ljubljana. Morda mojstra na poti od hiše v mesto ujamemo tudi mi. Program izvaja Turizem Ljubljana.

AP EMONA, RIMSKI ZID NA MIRJU: RITEM ARHITEKTURE (krožna mestna pot), 14:00–18:00

Glasba in ritem sta v vsem. V nas, v steklenici, cevi, celo v hiši! Skupaj z glasbeno pedagoginjo Matejo Fi bomo zaigrali na glasbila in zvočila iz naravnih materialov (kamenofon, cevni zvonci, opeke, lesena zvočila …), prisluhnili melodijam, tišini in zvokom, ki jih ustvarjamo mi in naša okolica ter iskali ritem tudi v Plečnikovi arhitekturi. V objemu arheološkega parka pa bomo v družbi vodiča MGML prepoznavali tudi vplive antike na mojstrova dela.

NARODNA IN UNIVERZITETNA KNJIŽNICA: TEMPELJ MODROSTI (krožna mestna pot), 14:00–18:00*

Kateri kraj najbolj nasiti radovedne glave mladih raziskovalcev? Knjižnica! In ko jo nariše mojster Plečnik, postane palača za vse čase. V družbi knjižničarjev NUKa in Čukca Nukca si bomo izdelali knjigo, najbolj zvedavi knjižni molji pa bomo krenili raziskovat čitalnico in druge skrivne prostore NUK. *Vodeni ogledi bodo potekali ob 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00, 16:30, 17:00 in 17:30.

KRIŽANKE: ARHITEKTURNA SKICA (krožna mestna pot), 14:00–18:00

Skupaj s profesorji in dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana bomo na velikem dvorišču Plečnikovih Križank ustvarili pravo risarsko dogodivščino. Odkrivali bomo stensko okrasje in se preizkusili v risanju arhitekture. Za popolno risarsko izkušnjo potrebujemo svinčnik in radirko. Prinesite ju. Skupaj z merico radovednosti, ki nas bo popeljala raziskovat skrito Peklensko dvorišče.

TRG FRANCOSKE REVOLUCIJE: MOJ, TVOJ, SKUPNI PROSTOR (krožna mestna pot), 14:00–18:00

Na kaj pomislimo ob besedi prostor? Kaj ga omejuje? Kaj gradi mestni prostor? Kako nas javni, skupen prostor osvobaja in kako omejuje? Kakšna je razlika med javnim in zasebnim, individualnim in skupnim? Kako v prostoru sobivamo? O vseh teh vprašanjih bomo skupaj s CAS/Igrivo arhitekturo razmišljali, ko bomo z dva metra velikimi lesenimi vžigalicami gradili prostor, spoznavali palične konstrukcije ter s pomočjo vrvi zgradili šotore, hiše in druge objekte.

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA: PLEČNIK NAVDIHUJE (krožna mestna pot), 14:00–18:00

Raziskali bomo interaktivno razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt, nato pa odstrli kamišibaj gledališče in prisluhnili pripovedi o Plečniku skozi oči njegovega navihanega kužka Sivka. Slišali bomo, da je imel Plečnik vedno polno glavo načrtov, kako bi Ljubljano še polepšal. Mi pa bomo v Plečnikovo Ljubljano skupaj z ilustratorko Nušo Jurjevič vnesli svoje pisane ideje in narisali mesto, kot ga še ni bilo!

Družine bodo prejele zemljevide z označenimi lokacijami. Nanje bodo na vsaki lokaciji odtisnile žig. Tiste, ki bodo zbrale vsaj štiri žige, bodo lahko sodelovale v nagradnem žrebu. Le tiste, ki bodo zbrale vseh sedem žigov pa se bodo potegovale za dve glavni nagradi.

Z busom na Plečnikov dan!

Plečnik se je po Ljubljani najraje sprehajal peš. Zato udeležencem priporočamo, da razdalje med domom in lokacijami premagujejo trajnostno, peš, s kolesom ali z brezplačnim prevozom Ljubljanskega potniškega prometa.

Več na: https://plecnikovdan.si/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine