12 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 maja, 2024

Bliža se 5. Zimski Festival Ljubljana

Piše: Jože Jan

Festival Ljubljana predstavlja 5. Zimski festival, ki bo potekal med 28. januarjem in 5. februarjem v Slovenski filharmoniji, Viteški dvorani Križank in Cankarjevem domu. Na festivalu bo osem koncertov glasbenikov svetovnega slovesa.

Otvoritev 5. Zimskega festivala bo 28. januarja v Slovenski filharmoniji s tremi baročnimi mojstrovinami v izvedbi priznanih solistov ter Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Barta van Reyna. Sledilo bo sedem koncertov z glasbeniki svetovnega slovesa. Tukaj je spored vseh koncertov:

OTVORITEV 5. ZIMSKEGA FESTIVALA – A LA HÄNDEL, 28. januarja ob 19.30 v Slovenski filharmoniji. V izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Barta van Reyna. Na sporedu bosta Bachova kantata za zbor, Ferrandinijeva solistična kantata za mezzosopran in Händlovo najbolj viharno delo za zbor in soliste Dixit Dominus.

KLAVIRSKI DUO SCHIAVO-MARCHEGIANI, 30. JANUARJA OB 19.30 V Viteški dvorani Križank. Predstavil se bo eden najbolj aktivnih klavirskih duov na italijanski in mednarodni sceni. Pianista Sergio Marchegiani in Marco Schiavo prirejata solistične koncerte, obenem pa od leta 2006 nastopata tudi skupaj.

IZVRSTEN PIANIST JÁNOS BALÁZS se bo predstavil 31. januarja ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Velja za enega najuspešnejših pianistov na madžarski sceni klasične glasbe. Pianist je umetniški vodja Festivala Georges Cziffre, ki ga je leta 2016 ustanovil v poklon svojemu idolu. Leta 2019 je prejel Kossuthovo nagrado, najvišjo madžarsko nagrado za umetnost.

PIANISTKA MARIA JOAO PIRES bo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedla Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, 1. februarja ob 19.30 v Cankarjevem domu. Portugalska pianistka Maria Pires je ena najbolj priznanih izvajalk na svetu. V svoji obsežni karieri je nastopila z vsemi priznanimi orkestri ter gostovala na največjih festivalih po svetu. Prejela je nagrade Mednarodnega glasbenega sveta, Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, nagrade Gramofon, leta 2019 pa je prejela medaljo za kulturne zasluge Ministrstva za kulturo portugalske vlade.

IZPOD PRSTOV FRANCOSKEGA PIANISTA Nicolasa Bourdoncleja bo 2. februarja ob 19.30 v Viteški dvorani Križank publika uživala ob zvoku skladb najbolj priznanih ustvarjalcev klavirske glasbe, L. van Beethovna, F. Liszta in R. Schumanna. Pianist je študiral na Konservatoriju v Marseillu, študij nadaljeval na Nacionalnem konservatoriju za glasbo v Parizu, trenutno pa se izobražuje na Sredni glasbeni šoli v Ženevi in v društvu Piano Cantabile. Leta 2012 je prejel tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v Hanoju, leta 2019 pa na mednarodnem klavirskem tekmovanju Premio Jaen.

KONCERT OPERNIH ARIJ Z JOSEPHOM CALLEJO, 3. februarja ob 19.30 v Cankarjevem domu, z Orkestrom Slovenske filharmonije por vodstvom Gianluce Marianoja. Na Malti rojeni tenorist Joseph Calleja sodi med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Leta 1997 je debitiral, leta kasneje pa je zmagal na Carusovem tekmovanju v Milanu in Domingovi Operalii.

SINERGIJA VIOLINE IN KLAVIRJA, 4. februarja ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Večkrat nagrajeni mladi pianist Nejc Kamplet bo z mlado rusko violinistko Marjio Andreevo predstavil dela baročnega skladatelja T. A. Vitalija in francoskih skladateljev C. Gounoda, C. Francka in M. Ravela. Svojo virtuoznost pa bo pianist izrazil v monumentalni Sonati za klavir v h-molu, ki jo je zasnoval mojster F. Liszt. Nejc Kamplet je svojo klavirsko tehniko izpopolnjeval pri številnih priznanih profesorjih. V letu 2021 nas je zastopal na 16. klavirskem tekmovanju Arturja Rubinsteina v Izraelu. Maria Andreeva je študirala na Moskovskem državnem konservatoriju Čajkovski. Je zmagovalka IX. In X. mednarodnega tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike.

ZAKLJUČEK 5. ZIMSKEGA FESTIVALA Z ZNAMENITIM MOZARTOVIM REKVIEMOM, 5. februarja ob 19.30 v Cankarjevem domu. Rekviem je zadnje delo velikega skladatelja W. A. Mozarta in eno najveličastnejših del klasične glasbe.  Skladatelj zborovske mojstrovine ni dokončal. Po njegovi smrti jo je zaključil njegov učenec Franz Xaver Sussmayr. Rekviem je bil odigran na Mozartovem pogrebu, na ponovnem pokopu Napoleona I. leta 1840 in na pogrebu Frédérica Chopina leta 1849. Na zaključnem koncertu 5. Zimskega festivala bodo Mozartov Rekvijem izvedli sopranistka Giulia Semenzato, mezzosopranistka Wiebke Lehmkuhl, tenor Xabier Anduaga, basbaritonist Paulo Armin Edelmann, Zbor slovenske filharmonije in Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana pod taktirko francoskega dirigenta Yana Pascala Tortelier.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine