11.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Blejski dnevi tudi letos s številnimi kulturnimi, kulinaričnimi in glasbenimi poslasticami

Blejski dnevi, ki so se začeli danes, bodo tudi letos v treh dneh postregli s številnimi kulturnimi, kulinaričnimi in glasbenimi poslasticami. Organizatorji največ obiskovalcev pričakujejo v soboto na tradicionalni blejski noči, ko bo jezero zažarelo, saj bodo prostovoljci v čolnih na gladino položili okoli 10.000 lučk v jajčnih lupinah.

Lučke v jajčnih lupinah tradicionalno pripravlja domačin Andrej Vidic, ki jih izdela v nekaj mesecih. Jajčne lupine mu priskrbi slaščičarna Zima na Bledu, so navedli organizatorji dogodka.

Kulinariko na prireditvi bodo zasnovali blejski lokalni partnerji pod destinacijsko blagovno znamko Okusi Bleda. Nameni povezovanja so obuditev tradicionalne kulinarike, razširitev vedenja o tradicionalnih jedeh, pripravljenih in predstavljenih na sodoben način, ter promocija.

Obiskovalcem prireditve na Bledu bodo vse tri dni na voljo tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, predstavljene na način ulične prehrane, posebno pozornost pa so pri predstavitvi namenili trajnostni komponenti.

Sicer pa si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, ter prisluhnili koncertom Glasbene šole Bexley Grammar School, Godbe Gorje na gladini Blejskega jezera, zarepal bo Nipke, nocoj bo tudi nastopila skupina Kingston.

V soboto bo zbrane zabaval Big Band Bled z gosti Otom Pestnerjem, Alenko Godec in Petrom Savizojem, v nedeljo bo potekal promenadni koncert Godbe Gorje, prireditev pa bodo zaključili z narodno zabavnim ansamblom Slovenski pozdravi.

Kot so še pojasnili na spletni strani Blejskih dni, je dogodek trajnostno usmerjen in podpira gibanje Zero Waste, saj se je Občina Bled pridružila projektu družbe brez odpadkov. Za strežbo hrane uporabljajo drobni inventar in embalažo iz ekološko razgradljivih materialov (les, bambus, papir). Odpadke zbirajo ločeno in jih sproti oddajajo na ekološke otoke na prireditvenem prostoru. Na ekoloških otokih vam bodo tudi svetovali glede ločevanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine