10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Bernard Nežmah in Mimi Podkrižnik protestno izstopila iz Upravnega odbora Slovenskega PEN

Publicist, novinar in sociolog Bernard Nežmah ter novinarka in publicistka Mimi Podkrižnik sta izstopila iz UO Slovenskega centra PEN. Nežmah je kot razlog navedel, da v njem “ni spoštovanja intelektualnega disputa, znotraj katerega bi tvorno formulirali skupne izjave”, Mimi Podkrižnik je za STA zapisala, da “noče privoliti v črno-bel diskurz”.

Nežmah je zapisal, da nepreklicno izstopa iz UO SC PEN, ker “v njem ni spoštovanja intelektualnega disputa, znotraj katerega bi tvorno formulirali skupne izjave na osnovi celovitih premislekov o fenomenih, ki jih obravnavajo”.

“Zame je popolnoma nesprejemljiv princip, po katerem daje javne izjave sam predsednik, brez konsenza članov UO, še manj pa tendenca, ki UO SC PEN spreminja v tekoči trak produciranja politični stališč, s katerimi se kot 84. podpisnik podpiše pod izjavo, sprejeto v drugih društvih in skupinah, ko torej cvetober literatov sploh ni v stanju formulirati lastnega premišljenega stališča, ampak se reducira kot kolektivni podpisnik,” je zapisal v izstopni izjavi.

Nežmah je za STA še povedal, da sam upravni odbor vidi kot “reprezentant PEN-a, kjer naj bi se kovale izjave in argumentacije znotraj čim širših vpogledov”. Konec koncev živimo v histerizirani družbi, v kateri imamo aktivizem in številne peticije, vendar sam meni, da jim ne gre kar tako slediti, jih podpisovali ali lansirati dalje, ampak je zadeve vedno potrebno najprej proučiti.

Kot eno bolj absurdnih je označil izjavo o Belorusiji. Ob tem dodaja, da bo sam branil vse tam preganjane pisatelje, ne bo pa dajal izjav o volitvah, saj PEN ni kvalificiran, da bi presojal in se ukvarjal s političnimi režimi. Sam ni za to, da se PEN odziva na vse in to brez globokega in tehtnega premisleka ter notranjega dialoga.

Meni tudi, da bi moral vsak član, ki poda nek predlog, najprej svoj predlog utemeljiti. Ko bi dobil podporo članov, da ga obravnavajo, pa bi skozi razpravo morali priti do čim večjega konsenza ali vsaj večine. “In če je PEN kraj, kjer naj bi bila svoboda govora, in če znotraj PEN-a določeni člani napadajo druge zaradi svobode govora in pričakujejo, da lahko zmaga samo njihov pogled, je to karikatura PEN-a,” meni Nežmah.

V zvezi z izjavama Slovenskega PEN glede ustavitve financiranja STA in izbrisa raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi pa je pojasnil, da je sam zastopal stališče, da je potrebno zadeve najprej proučiti. Ker pa tega interesa ni bilo, je predsednik upravnega odbora Tone Peršak sklenil, da bo podal izjavo. “Verjetno je s kom komuniciral po elektronski pošti, a ni bilo klasične razprave,” je sklenil Nežmah.

Iz UO Slovenskega centra PEN je dan pred Nežmahom izstopila tudi Mimi Podkrižnik. V izjavi za STA je zapisala: “Iz UO PEN sem izstopila, ker kot razmišljujoče bitje nočem privoliti v črno-bel diskurz in ne želim biti del sredine, v kateri ne morem izraziti mnenja, ne da bi tvegala ideološko nalepko in bila deležna žalitev.”

“Ne morem sodelovati v skupini, ki navzven hvali krasno svobodo besede, navznoter pa jo še najbolje odnesejo tisti, ki bodisi prikimavajo bodisi molčijo: ne podpiram ne intelektualnega nasilja ne intelektualne lenobe. Kot izvoljena članica UO tudi nisem mogla sprejeti, da hoče prav tako izvoljeni predstavnik uzurpirati UO kot lastno platformo. Ne pustim se tlačiti v predale, ne v desne, ne v leve,” je sklenila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine