4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Baročna glasba I Solistov Venetov in Baročnega ansambla Wroclaw

Festival Ljubljana vabi k poslušanju dveh komornih zasedb z izvrstnimi interpretacijami in s skrbno zasnovanim programom. 14. julija bo na sporedu Baročni ansambel Wrocław, 23. julija pa beneški komorni ansambel I Solisti Veneti.

 

Baročni ansambel Wrocław združuje uveljavljene glasbenike in pevce iz Poljske, Češke, Velike Britanije in Nemčije, ki so priznani specialisti za historično izvajalsko prakso. Zasedba, ki deluje od leta 2012, se osredotoča na raziskovanje manj poznanega repertoarja srednje Evrope, pohvalijo pa se lahko z osupljivo diskografijo in mnogo nagrajenimi albumi.. Veliko pozornost posveča oživljanju renesančne in baročne glasbe Poljske, zazvenela bo glasba s kraljevega gradu v Varšavi in kraljeve katedrale v Krakovu, za Poljsko stoletja neizmerno pomembna, saj se je v njiju odločala usoda naroda ter se izoblikovala politična, nacionalna in kulturna identiteta države. Od 16. do 18. stoletja je bil na kraljevem gradu sedež skupnosti narodov Poljske in Litve. Nekje na sredi tega obdobja, v 17. stoletju, so za ti ustanovi pisali glasbo Grzegorz Gerwazy Gorczycki, Barłomiej Pękiel, Marcin Mielczewski in Stanisław Sylwester Szarzyński. Baročni ansambel Wrocław največ in pogosto nastopa na Poljskem, poleg tega je gost mednarodnih festivalov, ko so Wratislavia Cantans, Usedomer Musik in Ohridsko poletje.

Beneški ansambel I Solisti Veneti danes uvrščamo med svetovne glasbene zvezde. Ustanovljen je bil leta 1959, od začetka pa do svoje smrti leta 2018 ga je vodil Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6000 koncertov v več kot 90 državah. Redno se udeležujejo najpomembnejših mednarodnih festivalov, njihova diskografija šteje več kot 350 naslovov, poleg tega so izjemno kulturno in promocijsko dejavni. Prejeli so številna najvišja glasbena priznanja, med katere spadata tudi grammy in častna plaketa Evropskega parlamenta, ter sodelovali z nekaterimi najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, José Carreras, June Anderson. Oživili so na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Znani so po svoji interpretativni prefinjenosti, saj iz vsakega koncerta naredijo nepozabno doživetje. Na Kongresnem trgu bodo 23. julija med drugim izvedli znano baročno mojstrovino, cikel koncertov Štirje letni časi Antonija Vivaldija ter dela T. Albinonija, G. Bottesinija, A. Bazzinija in A. Pascullija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine