10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Bankarium – Muzej bančništva Slovenije

Piše: Jože Jan

Do konca leta je na Čopovi 3 odprta za ogled muzejska razstava Bankarium – Muzej bančništva Slovenije. Obiskovalci bodo lahko pogledali v notranjost bančnega trezorja in bankomata, pa tudi v 200-letno zgodovino bančništva na Slovenskem.

Muzej je nastal pod okriljem NLB iin predstavi bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes. Razstava se začne z multimedijskim uvodom v bančništvo, kjer obiskovalci lahko spoznajo, kako se je vse skupaj začelo.

Razstava je razdeljena na štiri zgodovinska obdobja: 1820/1941 Vzpostavljanje bančništva, 1941/1945 Vojna, okupacija in upor, 1945/1989 Socialistično bančništvo in od 1990 naprej.

Poleg zgodovine obiskovalci lahko spoznajo bančne prakse. Njihov razvoj muzej približa s primerom bančnih okenc. Obiskovalci lahko pokukajo v ozadje bančnih okenc v času secesije, socializma in danes. Vstopijo lahko v bančni trezor, ogledajo si lahko sefe, notranjost bankomata in se potopijo v svet virtualne resničnosti bančne digitalne transformacije.

Osrednji del muzejskega prostora je namenjen finančnemu opismenjevanju mladih in odraslih. V »finančnem labirintu« bo obiskovalec lahko spoznal osnove upravljanja osebnih financ ter se na igriv način soočil s finančnimi situacijami in možnimi rešitvami.

Muzej je odprt od torka do nedelje od 10. do 18. ure.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine