5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Balet “Giselle” v Mariboru

Piše: Jože Jan

Danes in jutri, 29. in 30. oktobra ob 19.30 uri bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor baletna predstava »Giselle« pod vodstvom dirigenta Simona Robinsona in koreografa Rafaela Avnikjana.

Očarljiv in skrivnosten balet Giselle francoskega skladatelja Adolpha Adama (1803-1856) sodi med najbolj priljubljene klasike baletnega repertoarja. Ganljiva ljubezenska tragedija, ki govori o nedolžnosti, izdajstvu, blaznosti in odrešujoče moči nesebične ljubezni, s pomočjo glasbe, plesa in kostumov prodre publiki do srca.

Predstavijo se solisti in ansambel Baleta SNG Maribor, Simfonični orkester SNG Maribor in Dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Dirigent Simon Robinson se je rodil v Liverpoolu. Leta 1978 je zaključil študij dirigiranja na Univerzi v Surreyju, kjer je leta 1991 tudi magistriral. Leta 1979 je postal stalni dirigent Opere in Baleta SNG Maribor . Je redni profesor za dirigiranje na Univerzi v Mariboru in profesor za glasbeno literaturo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za svojo dosežke je prejel več priznanj in nagrad (zlato Gallusovo plaketo, Glazerjevo listino, rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru), za zasluge na področju sodelovanja med Slovenijo in Britanijo pa mu je kraljica Elizabeta II. Leta 1998 podelila red Britanskega imperija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine