10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Arhitekt Jože Plečnik stripovski junak

Piše: Jože Jan

V Mestnem muzeju Ljubljana bo v sredo, 24. novembra ob 18. uri predstavitev stripa »Plečnik in pika« in pogovor z avtorjema dr. Blažem Vurnikom in Zoranom Smiljanićem.

Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana, in Zoran Smiljanić, priznani slovenski stripar, sta skupaj že izdala dva uspešna stripa: «Spomini in sanje Kristine B, Ljubljana 1941-1945« in večkrat nagrajeni strip »Ivan Cankar: podobe iz življenja«. Kot uvod v obeleževanje 150-letnice rojstva našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika v letu 2022, sta avtorja ustvarila strip »Plečnik in pika«.

Strip sledi Plečnikovi ustvarjalni poti na Dunaju, v Pragi in rodni Ljubljani, kjer je Plečnik ustvaril številne projekte – Jakopičevo sprehajališče, NUK, Žale, Križanke in še mnoge druge. Strip prikaže bogat Plečnikov opus, hkrati pa tudi njegove poglede na arhitekturo, njegovo naravo in značaj.

Strip je izšel v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Foruma Ljubljana oz. revije Stripburger ob bližajoči se 150-letnici rojstva Jožeta Plečnika v letu 2022.

Pogovor z avtorjema bo vodil Bojan Albahari, član uredništva stripovske revije Stripburger.

Zaradi omejenega prostora se je treba na predstavitev prijaviti na [email protected]. 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine