3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Angleški mojstri na cinkih in pozavnah sklenili letošnji 37. Festival Radovljica 2019

V nedeljo, 25. avgusta, se je z razprodanim koncertom angleške zasedbe The English Cornett & Sackbut Ensemble končal 37. Festival Radovljica. Sklepni koncert je bil posvečen beneški glasbi 16. in 17. stoletja; občinstvo je lahko prisluhnilo mojstrom na zgodovinskih glasbilih, predvsem cinkih in pozavnah.

 

Letošnji Festival Radovljica je potekal od 10. do 25. avgusta na treh lokacijah (Radovljiška graščina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem) in je obsegal 10 koncertov. Kakor je za ta festival že običajno, je bil repertoar izredno širok. Slišali smo nekatere izmed največjih mojstrovin glasbene zgodovine, kot so Bachove Goldbergove Variacije na čembalu, Schubertov Klavirski trio v Es-duru na zgodovinskih glasbilih, šansone Josquina Despreza in koncerti Antonia Vivaldija. Na treh koncertih je zazvenel redko slišan repertoar (bizantinski koral romunske pravoslavne cerkve v izvedbi desetčlanskega zbora Byzantion iz Romunije, tradicionalna glasba zahodne Hercegovine v izvedbi Jureta Miloša in z ljudskimi glasbili, kot so gusle, diple in svirala, in orgelska improvizacija v Bachovem slogu pod prsti švicarskega virtuoza Rudolfa Lutza). Trije sporedi so bili posvečeni slovenski glasbeni dediščini 16., 17. in 18. stoletja (čembalski koncert, ki se je ohranil na Ptuju, in druga glasba za godala, dvozborski psalmi iz Gornjega Grada, koncertantni moteti Isaaca Poscha).

Na festivalu je nastopilo 49 umetnikov iz sedemnajstih držav: Avstralije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Finske, Francije, Italije, Madžarske, Nizozemske, Poljske, Bolgarije, Romunije, Rusije, Slovenije, Španije, Švedske, Švice in Velike Britanije. Med njimi so bili svetovno znani ansambli in solisti, tudi ruski violončelist Aleksander Rudin, francoski čembalist Pierre Hantaï, švedski solist na kljunasti flavti Dan Laurin in švicarski mojster improvizacije Rudolf Lutz.

Radio Slovenija je posnel 6 koncertov, v sklopu festivala je ponovno potekal tudi tečaj za kljunasto flavto. Koncerti so bili dobro obiskani in večina jih je bilo razprodanih.

Prihodnje leto se bo festival začel v soboto, 8. avgusta 2020.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine