4.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ameriški znanstveniki rekonstruirali Rembrandtov glas na podlagi njegovih avtoportretov

V amsterdamskem Rijksmuseumu so predstavili šest videov, v katerih o svoji slikarski tehniki spregovori nizozemski slikar Rembrandt van Rijn (1606-1669). Umetnikov glas so ameriški znanstveniki rekonstruirali na podlagi Rembrandtovih avtoportretov. Ker umetnik v videih govori nizozemščino 17. stoletja, so videi podnaslovljeni.

Znanstveniki so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili, da so umetnikov glas, ki ga je mogoče slišati v videih z naslovom Rembrandt Tutorials, rekonstruirali na podlagi tega, da je o glasu mogoče sklepati tudi na podlagi fizične pojavnosti človeka. S pomočjo avtoportretov so digitalno reproducirali anatomijo Rembrandtove glave ter predvideli kapaciteto njegovih pljuč. Kot je povedal poznavalec umetnikovega življenja in dela Jonathan Bikker, se mu sicer zdi Rembrandtov glas nekoliko “ohol in čemeren”.

Projekt rekonstrukcije je naročila in financirala nizozemska banka ING, glavni sponzor Rijksmuseuma, ob letošnji 350. obletnici umetnikove smrti. To bodo v muzeju, ki se ponaša z najobsežnejšo zbirko Rembrandtovih del na svetu, obeležili z razstavama Vsi Rembrandti in Rembrandt – Velazquez. Prva je na ogled do 10. junija, druga pa bo na ogled od 11. oktobra do 19. januarja 2020.

Rembrandt van Rijn se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine