20.9 C
Ljubljana
petek, 10 maja, 2024

Ali Slovenska filharmonija novega umetniškega vodjo šele išče? Bo Mahnetova prevzela odgovornost?

V včerajšnjem osrednjem Dnevniku na RTV SLO je odmevala tudi novica o zadnjih dogodkih v Slovenski filharmoniji, na katero se je na svojem profilu na Facebooku odzval tudi nekdanji direktor SF Damjan Damjanovič.

Dogajanja v SF so že na meji kakšnega trilerja, saj se med sabo spopadajo in obtožujejo glavni akterji, ki so bili najtesnejši zavezniki pri rušenju starega vodstva. Pri medijskega obračunavanju v preteklosti je vidno vlogo odigrala tudi novinarka v včerajšnjem prispevku Špela Kožar. V enem od svojih prispevkov je pri rušenju nekdanjega vodstva izrazito favorizirala Klemena Hvalo, tako da je celo predstavila njegovo magistrsko nalogo in mu pela hvalo. Le kako se danes počuti v svoji koži, saj v prispevku navaja, da si je Klemen Hvala na svoj zasebni račun nakazal nekaj deset tisoč evrov društvenega denarja.

Direktorica Mahnetova pa se je v prispevku na RTVS spraševala, kako lahko ti dogodki vplivajo na podobo Slovenske filharmonije. A ob tem je zanimivo, da mu je prav ona dodelila soglasje za vodenje komornega orkestra. No, po letu in pol pa je ugotovila, da je to nezdružljivo. Po novem pa še trdi, da je Klemen Hvala zanemarjal svoje delo v Slovenski filharmoniji in se preveč posvečal komornemu orkestru.

Nadalje razlaga, kako mora biti delo umetniškega vodje neoporečno, transparentno in odgovorno, sama pa v 15 dnevih, odkar je razrešila Hvalo, ni mogla poskrbeti za njegovega naslednika. Morda bo kar sama prevzela še to funkcijo, za katero sploh nima referenc in ne znanja! Ali pa je že padla pod vpliv »vplivnežev« v orkestru, da orkester umetniškega vodje sploh ne potrebuje, ker lahko to, kot radi sami rečejo, »kar sami furajo«?

Vsekakor pa so glavni akterji vseh dogajanj v SF presodili, da jim Klemen Hvala nič več ne koristi, in so ga odvrgli kot rabljen papirnat robček. Nikakor pa nasledniku Klemena Hvale ne bo lahko, saj se po glasbenih kuloarjih širijo govorice, da je stanje v orkestru vse prej kot dobro in da so odnosi med zaposlenimi zelo skrhani. Morda pa bo ministrstvo za kulturo s kakšno čarobno paličico rešilo stanje v Slovenski filharmoniji.

No, ob vsem tem je jasno, da je za vse dogodke v zavodu edini odgovoren direktor. V tem konkretnem primeru pa nosi še posebno odgovornost direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne, ki  je Klemenu Hvali dala soglasje za vodenje  konkurenčnega orkestra. Zato naj danes ne moralizira, pravijo poznavalci, in si ne rešuje svojega položaja s sprenevedanjem, ker se boji razrešitve s strani ministrstva za kulturo.

Spodaj si lahko preberete še odziv nekdanjega direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča na njegovem profilu Facebooka na poročanje RTVS!

Kdo bi si mislil, da si bodo kdaj vrane izkopale oči. V včerajšnjem prispevku Dnevnika na RTV SLO o Slovenski filharmoniji novinarka omeni, da sta Marjetica Mahne in Klemen Hvala uspešno sanirala zavod po zamenjavi Damjanoviča! ČE JE ZANJO USPEŠNO SANIRANJE -105.000 evrov, NI ČUDNO, DA JE NJENA RTV V TAKŠNEM STANJU, KOT JE. V prispevku pa direktorica neusmiljeno črni svojega pomočnika Klemena Hvalo, ki mu je prav ona podelila soglasja za vodenje in delovanje Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije v javnosti z namenom, da bi odvrnila pozornost od sebe in svojega nesposobnega delovanja. In če je Klemen Hvala oškodoval zasebno društvo za nekaj deset tisoč evrov in bil deležen z njene strani javnega linča, KAKO POTEM OPRAVIČUJE SVOJO PORAVNAVO S SINDIKATI, S KATERIMI SE JE PORAVNALA ŽE V DOBLJENI TOŽBI V VIŠINI VEČ KOT 100.000 evrov, IN TO Z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM!!!!!?‍??‍??‍?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine