7.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

7. koncert Mladih virtuozov posvečen klarinetu in trobilnemu kvartetu

Na sedmem koncertu mednarodnega cikla Mladi virtuozi bo mogoče prisluhniti klarinetistki Urški Zupan in Trobilnemu kvartetu GŠ Velenje. Študentka salzburškega Mozarteuma Urška Zupan je na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih prejela vrsto nagrad, skupaj s Saškim filharmoničnim pihalnim orkestrom je nastopila tudi na novoletnem koncertu pod taktirko Hansjörga Angererja. Trobilni kvartet Glasbene šole Velenje sodeluje na tekmovanjih in dosega zavidljive rezultate, zasedba sodeluje tudi pri različnih kulturnih dejavnostih in projektih Glasbene šole, Mestne občine Velenje in drugih društev.

 

7. koncert Mladih virtuozov bo na sporedu v četrtek, 23. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. 

Urška Zupan končuje zadnji letnik dodiplomskega študija na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Uspešno se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Med drugim je na državnem tekmovanju Temsig (2010, 2016 in 2019) vsakokrat prejela zlato plaketo, dve tretji nagradi in leta 2019 prvo. Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri domačih in tujih klarinetistih, leta 2016 je bila sprejeta na prestižen seminar v Apeldoornu na Nizozemskem k prof. C. Neidichu. V Salzburgu je postala članica Saškega filharmoničnega pihalnega orkestra (Bläserphilharmonie) in z njo poleg številnih drugih projektov v letih 2018 in 2019 nastopila na priznanem novoletnem koncertu pod taktirko Hansjörga Angererja. Poleg tega je bila izbrana, da v salzburški rezidenci izvede Mozartov kvintet za klarinet in godalni kvartet. Redno sodeluje s številnimi simfoničnimi in komornimi orkestri, v letu 2018 je bila mentorica pri uspešnem glasbenem projektu Orkesterkamp. Na koncertu v sklopu Mladih virtuozov se bo ob spremljavi ruskega pianista Alekseja Grotzya predstavila z deli skladateljev A. Berga, N. Gadeja, E Denisovega in C. Debussyja.

Trobilni kvartet Glasbene šole Velenje sestavljajo Luka Ovčjak, Jure Hrovat in Gašper Poprijan, dijaki umetniške smeri Gimnazije Velenje in njenega vzporednega izobraževanja, ter Oskar Rednak, študent na glasbeni univerzi v avstrijskem Gradcu. Kot dobro usklajena ekipa sodelujejo na državnih in mednarodnih tekmovanjih in dosegajo zavidljive rezultate. Oktobra 2018 so se predstavili na glasbenem festivalu Euro Music v nemškem Esslingenu, kjer so poželi veliko navdušenja nad svojim igranjem, sodelovali so tudi na državnem tekmovanju Temsig in prejeli zlato plaketo in nastop na ciklu Mladih virtuozov 2019/20. Vsa leta aktivno sodelujejo pri različnih kulturnih dejavnostih in projektih Glasbene šole, Mestne občine Velenje in drugih društev. V drugem delu koncerta bodo zazvenela dela D. Speera, J. G. Mortimera, H. Carmichaela, J. Lennona & P. McCartneya, P. Desmonda in A. Barrosa.

trobila

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine