13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

57. mednarodni slikarski ex-tempore v Piranu

Piše: J.S., STA

Obalne galerije Piran so kot vedno ob koncu poletja povabile slikarje, da v kratkem času ustvarijo umetnino in z njo prepričajo žirijo, ki bo podelila denarne nagrade in priznanja. Danes so v več mestih začeli žigosati prazna platna, ki se bodo do petka spremenila v uokvirjene slike. Nagrade bodo podelili prihodnjo soboto.

Za priznanja in denarne nagrade se potegujejo tako akademski kot ljubiteljski slikarji. V Obalnih galerijah Piran si želijo, da bi letošnjo izvedbo zaznamovala čim večja udeležba mladih.

Prireditev ni strogo omejena na Piran in Portorož. Umetniki lahko platna prijavijo tudi v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici in na Reki. Dokončana dela, pripravljena za razstavo, pa bodo do petka sprejemali le v galeriji Monfort v Portorožu. Sobotna podelitev nagrad bo na Tartinijevem trgu.

Predlagane teme so Piran, Tartini, ljubezen, morje, soline, obalno mesto, istrska pokrajina in mandrač, pa tudi prosta tema.

Glavno nagrado, grand prix, in nagrado, namenjeno mladim, podeljujejo Obalne galerije Piran, ki izbrana dela vključijo v svojo likovno zbirko. Glavna nagrada znaša 2000 evrov, mladinska 1000 evrov. Nagrada za mlade vključuje tudi osebno razstavo v piranski Galeriji Herman Pečarič. Pokrovitelji razpisujejo še več drugih nagrad.

Mednarodno strokovno žirijo sestavljajo direktor Akademije lepih umetnosti v Benetkah Riccardo Caldura, profesor na akademiji v Lienzu v Avstriji Vadim Fiškin in umetnostna zgodovinarka ter ravnateljica muzeja Lapidarium v hrvaškem Novigradu Jerica Ziherl. Žirija bo med drugim izbrala slike za razstavo, ki bo do 9. oktobra na ogled v Mestni galeriji Piran in Galeriji Monfort Portorož.

Ob tekmovanju poteka več spremljajočih dogodkov. Prireditelji izpostavljajo osebno razstavo lanske nagrajenke med mladimi Klavdije Jeršinovec z naslovom Morje, sonce, srce. V petek so jo odprli v Galeriji Herman Pečarič v Piranu. Na ogled so platna in prostorska instalacija. Kot so zapisali organizatorji, njene “minimalistično zasnovane kompozicije na dvodimenzionalnih površinah usmerja racionalna izbira barv – črne, rumene, rdeče, modre, ki v sebi nosijo močan emotivno simboličen potencial.”

Na Tartinijevem trgu bo v četrtek Otroški ex-tempore. Na isti dan bo v Hiši Tartini voden ogled razstave V družbi s keramiko. Prav tako v četrtek bo v Mestni galeriji plesni performans Mateje Bučar z naslovom Parquet Ball-Nad parketom.

Ex-tempore je leta 1966 spodbudil piranski amaterski slikar Pavle Zamar-Zappa. V nasprotju z večino drugih srečanj s podobnimi imeni se je piransko ohranilo do danes. Kot pojasnjujejo v Obalnih galerijah, je z leti “dozorelo v organizacijsko in programsko razvejano ter javnosti najbolj odprto likovno manifestacijo te ustanove, ki pušča vidno sled v širši kulturno-turistični ponudbi tega prostora”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine