6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

4. Koncert sodobne orkestrske skladbe »Same melodije« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V sredo, 13. aprila ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 4. koncert sodobne orkestrske skladbe »Same melodije«. Pod taktirko dirigenta Matthiasa Hermanna bo Orkester slovenske filharmonije prvič v Sloveniji izvedel skladbe Vita Žuraja, Carole Bauckholt in Helmuta Lachenmanna.

Vito Žuraj je danes v mednarodnem okolju najuspešnejši slovenski skladatelj mlajše generacije. Skladba Api-danza, ki bo slovenski javnosti prvič predstavljena, je nastala kot poklon zvokom žuželk in čebel ter je svojevrstna sodobna različica Čmrljevega leta Rimskega-Korsakova.

Carola Bauckholt je za svoja dela prejela številna priznanja. V skladbi V očesu zvoka skladateljica skuša poustvariti na videz povsem nepomembne zvoke našega  vsakdanjega zvočnega konteksta.

Helmut Lachenmann sodi med največje živeče skladatelje. Simfonično skladbo Moje melodije je ustvarjal kar devet let. Skladba, zložena za osem rogov in simfonični orkester, je eno njegovih največjih orkestralnih del.

Matthias Hermann je nemški muzikolog, skladatelj in dirigent. Od leta 1987 poučuje na Državni univerzi za glasbo v Stuttgartu. Kot gostujoči dirigent je Hermann nastopil v najbolj prestižnih svetovnih dvoranah in vodil simfonične orkestre berlinskega, španskega in dunajskega radia, Taipei National Symphony Orchestra, Orquestra Sinfonica do Porto ter univerzitetna orkestra v Stockholmu in Pekingu.

Po koncertu bo priložnost za prijetno združenje občinstva s skladatelji in nastopajočimi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine